Home > Bostadsköp i USA upplever tillväxt

Bostadsköp i USA upplever tillväxt

Om världen har lärt sig något från den rådande ekonomiska krisen så är det att allt inte följer en nedåtgående trend. Nätshopping har ökat dramatiskt, och det gäller även för efterfrågan på bostäder.

Det första som man tänker på under en ekonomisk kris är att vissa får svårt att spendera på hållbara varor eller andra varor av högre värde – som ett hus. Men denna kris har varit unik på många sätt, och konsumenternas agerande skiljer sig från hur det har sett ut under andra ekonomiska kriser.

Stigande uppdämd efterfrågan på amerikanska bostäder

Data från US New Home Sales igår blåste förbi alla förväntningar. Nya försäljningar av bostäder i april steg till 623 000 mot förväntade 480 000. Månad till månad steg siffran för nya försäljningar av bostäder med 0,6% i april, vilket kan jämföras med en förväntad nedgång på 23,4%. Vad var det som gjorde så stor skillnad? Har datan förvrängts eller var prognosen helt enkelt felaktig?

Enligt Homebuying Demand Index som sammanställs av Redfin har bostadsköp gått från återhämtning till tillväxt. I sju dagar som slutade med den 17:e maj låg efterfrågan på nästan 17% högre om man justerar efter säsong. Därför var inte bara datan för april inkorrekt, antagligen kommer även maj visa liknande styrka i sektorn.

Ett flertal faktorer ansvarar för den stigande efterfrågan på bostäder. Till att börja med har vi just nu en historiskt låg ränta, vilket gör det billigare än någonsin tidigare att ta ett bostadslån. Detta tillsammans med förväntat på en lång period av låg ränta har skickat signaler till potentiella bostadsköpare att det nu är en av de bästa tidpunkterna någonsin att köpa.

En annan sak att ha i åtanke är att det finns utmaningar med coronavirus-krisen. De mest utsatta områdena är områden med hög befolkningstäthet. Stora städer har lidit mest av pandemin.

Till följd av detta börjar allt fler flytta ifrån stora städer, då de försöker prioritera sin familj. Även hur folk arbetar har börjat ändra. Just nu jobbar många hemifrån, vilket innebär en helt ny livsstil som inte nödvändigtvis kräver centralt boende.

Lärdomen här är att världen går vidare. Ekonomiska koncept kan förändras, monetära beslut kan leda till ännu mer okonventionella åtgärder – men i slutändan förändras trender, och med det även världen. Det som alla pratade om för ett par årtionden senare kan över en natt bli föråldrat, och en ny trend kan ta fäste.

Efterfrågan på bostäder är ett uppmuntrande tecken för ekonomier som har svårt att kämpa mot pandemin. Den avslöjar hur man kan dra nytta av de nya finansiella villkor som regeringar och monetära beslutsfattare har skapat, och det kan leda till goda nyheter för realekonomin.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.