Home > Brådskande att fullborda bankunionen enligt Moscovici.

Brådskande att fullborda bankunionen enligt Moscovici.

EU-kommissionen vill inte tvinga in Sverige eller andra EU-länder i eurosamarbetet, utan det ska bli mer attraktivt att gå med i. Samtidigt brådskar det att fullborda bankunionen för att öka motståndskraften mot nya kriser.

Det sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid ett SNS-seminarium i Stockholm på torsdagen.

Han konstaterade att vi nu befinner oss i ett läge med en omfattande diskussion om vägen framåt för EU och EMU i synnerhet, det finns ett ”möjlighetens fönster” för att stärka samarbetet. Förhoppningsvis kan beslut fattas vid toppmötet i december att ta nya steg.

Ett starkt och stabilt EMU kommer att gynna alla EU-länder. Fördjupningsprocessen måste ske mellan alla länder, såväl innanför som utanför euroområdet.

Han noterade att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker deklarerat nyligen att euron är en valuta för alla länder i EU. Dörren är öppen för alla länder som kan och vill gå med, det är en klubb som är öppen.

Men han upprepade att han vill vara tydlig med att EU-kommissionen inte vill, eller har ingen förmåga, att tvinga in länder i euroområdet som inte vill gå med.

Tanken är att göra euroområdet så attraktivt så att alla vill gå med.

”Ingen är tvingad, alla är välkomna”, sade han.

Han framhöll samtidigt att ansträngningarna för att stärka bankunionen bör fortsätta, det gäller att minska ”moral hazard”-problemet. Bankunionen finns för att undvika framtida finanskriser. Viktiga framsteg har gjorts mot en genuin finansunion, med lägre risker, säkrare institut och en gemensam strategi för att hantera dåliga lån.

”Men det brådskar att fullborda bankunionen”, sade han.

Vi har redan byggt en gemensam bankövervakning och resolutionsfond, i form av SSM, SRM och SRF. Skapandet av denna gemensamma struktur skedde mot bakgrund av en omfattande tillgångsgranskning.

”Banksektorn är nu mer solid än den var före 2008″, sade han.

Två saker krävs nu: att fullborda den gemensamma insättningsgarantin och att fullborda den finansiella stödfonden, SRF.

Riskreduktion och riskfördelning hänger ihop. En del banker tyngs fortsatt av dåliga lån, vilket dämpar förmågan att låna ut och utgör en sårbarhet för euroområdet. Det krävs också fortsatt arbete för att minska länken mellan banker stater.

På längre sikt vill de även främja en diskussion om djupare riskfördelning, som eventuellt ge ut gemensamma euroobligationer, sade han.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.