Home > Brant tillväxt för 3d-printing kommande år

Brant tillväxt för 3d-printing kommande år

Den globala försäljningen av 3D-skrivare med ett pris understigande 100.000 dollar kommer att växa med 49 procent under 2013. Så lyder undersökningsföretaget Gartners första prognos på ämnet.

3d-printing

Leveranserna under innevarande år väntas uppgå till drygt 56.500 enheter. Den branta tillväxten väntas fortsätta året därefter. Gartner förutspår att cirka 98.000 3D-skrivare kommer levereras under 2014, vilket skulle motsvara en tillväxt om 75 procent. Den nivån väntas bli dubbelt så hög under 2015.

”Marknaden för 3D-skrivaren har nått sin brytpunkt”, säger Peter Basiliere, undersökningschef på Gartner, med anledning av prognosen som avser maskiner som avvänds både av konsumenter och av företag.

Gartner menar att 3D-marknaden fortfarande är omogen och att hypen kring fenomenet egentligen är större än teknikens förmågor, men att det stigande köpintresset kommer att pressa leverantörerna av hård- och mjukvara att ta fram mer användarvändarvänliga verktyg.

Gatner spår att 3D-printing kommer att ha stor påverkan på vissa branscher: konsumentprodukter, verkstadsindustri och tillverkningsföretag. Den nya teknologin kommer att ha mer måttlig påverkan på byggbranschen, läkemedelsbolag och försvarsindustrin, med flera.

”De flesta företag har bara börjat förstå alla de sätt som en 3D-skrivare kan användas på ett kostnadseffektivt sätt i deras organisation”, säger Peter Basiliere.

Undersökningsföretaget tror att priserna på skrivarna kommer att gå ned de kommande åren, som en effekt att konkurrens och de högre leveransvolymerna. Gartner tror även att sju av de 50 största detaljisterna i världen kommer att sälja 3D-skrivare om ett par år.

Stockholmsbörsens enda renodlade 3D-printingsbolag är Arcam. Bolaget säljer maskiner för industriellt bruk med ett pris som vida överstiger de maskiner som Gartners undersökning syftar på.

Canaccord Genuity inledde på onsdagen bevakning av Arcam med rekommendation köp och riktkurs 800 kronor.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto