Home > Brent-oljan får stöd av leveransstörningarna i Libyen

Brent-oljan får stöd av leveransstörningarna i Libyen

Prisskillnaden mellan Brent och WTI fortsätter vara hög vid leveransstörningarna i Libyen som påverkar Brent samtidigt som WTI pressas av det överutbud som råder i USA.

”De fortsatta leveransstörningarna i Libyen hindrar priserna från att falla. Vidare kommer situationen i Egypten troligen också komma tillbaka in i fokus givet att rättegången om den avsatte presidenten Mursi inleddes i går, vilket innebär att förnyade konflikter mellan Mursis anhängare och motståndare är i korten”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

I Libyen meddelades det att exportterminalen vid Hariga åter kan tas i bruk nästa vecka efter att ha varit stängd under en längre tid i spåren av protester.

Den dagliga oljeproduktionen i landet ligger på cirka 200.000 fat per dag, sade en talesman för det statliga oljebolaget Naional Oil. Det kan jämföras med en produktion på 1,3 miljoner fat per dag under det första halvåret.

I USA har situationen var den motsatta med ett överutbud. Lagren har stigit kraftigt vilket har återspeglats i prisnedgångar främst för WTI-oljan. På onsdagen publiceras veckovis lagerstatistik från det amerikanska energidepartementet, där analytiker räknar med en ny uppgång, om 1,6 miljoner fat. Rapporten föregås av den inofficiella API-rapporten på tisdagskvällen.

”Vi har Libyen på ena sidan, som ger visst stöd, även om de har som mål att återuppta en del av exporten nästa vecka. Samtidigt har vi en ganska svag efterfrågan, där marknaden blickar fram mot morgondagen för att se vad vi har för status i USA”, sade Ole Hansen, chefstrateg för råvaror vid Saxo Bank, till Bloomberg News.

Tekniskt sett är trenderna i Brent oregelbundna och saknar en tydlig riktning varför marknaden nu är svårhandlad. Våra glidande medeltal som representerar trenderna i de olika tidsperspektiven har en neutral lutning.

Priset handlas vid en viktig teknisk stödnivå. Ett fall genom stödnivån skulle kunna ge ett ökat säljtryck och få priset ner mot 100 dollar per fat.

Brent
Brent
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto