Home > Brexit: Ett anmärkningsvärd tonskifte

Brexit: Ett anmärkningsvärd tonskifte

Över helgen, när alla fokuserade på resultatet i det amerikanska presidentvalet, signalerade Storbritannien ett tonskifte i ett möjligt Brexit-avtal. Oavsett om detta är ett sammanträffande eller inte kommer denna signal samtidigt som USA förbereder sig på ett maktskifte.

Mycket står på spel för Storbritannien nu när USA har en ny ledare. Plötsligt ser det ut som att relationen mellan EU och USA kan repareras. Storbritannien, som hotade att bryta mot internationell lag för att få igenom Brexit, har lett till kritik som var alarmerande för USA:s nya president.

Till följd av det är premiärminister Johnsons tonskifte inte överraskande. Han uttryckte en vilja inför att nå ett avtal, och under den nya administrationen i Washington kommer det kanske ske snabbare än väntat.

Det är större sannolikhet att den nya administrationen i USA kommer vara hårdare om Storbritannien försöker bryta mot internationell lag. Det budskap som kom från Johnson under helgen innebär därmed förnyat hopp om att ett avtal kan nås.

GBP och Brexit

Ända sedan Brexit-omröstningen har GBP saknat tydlig riktning. Valutan föll mott USD från 1,50 till 1,15, men även andra valutor föll mot dollarn under de senaste fyra år sedan. Exempelvis har euron fallit från 1,25 till 1,07, innan den började vända under 2020 då Fed förbättrade likviditeten av USD.

Det bästa sättet att tolka Brexit och ett möjligt handelsavtal är att titta på växlingskursen för EURGBP. Valutaparet verkar inte kunna röra sig från 0,90-nivån och reagerar endast på nyheter om Brexit-förhandlingarna.

Normalt sett hade ett handelsavtal fått GBP att stiga och EURGBP att sjunka. Hittills har dock positiva nyheter fått GBP att stiga, medan nyheter om att det inte skulle bli något avtal har fått den att minska. Om det blir ett avtal finns det mer utrymmet för EURGBP att sjunka än vad det finns utrymme för paret.

Ett annat intressant perspektiv hittar vi i penningpolitiken. Storbritanniens centralbank har redan genomfört mer lättnader genom att utöka sitt program för kvantitativa lättnader. Detta har dock inte påverkat GBP. ECB har nu initiativet på sin sida, och EURGBP kan komma att nå högt över 0,90.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.