Home > Brexit-kommentar från Theresa May pressar pundet.

Brexit-kommentar från Theresa May pressar pundet.

Brittiska pund tappar på måndagen till sin lägsta nivå mot dollarn på två månader sedan premiärminister Theresa May i helgen upprepat att Storbritannien kommer att bryta definitivt med EU men samtidigt försöka förhandla fram bästa möjliga tillgång till den inre marknaden.

”Folk talar ofta i termer som om vi på något sätt lämnar EU, men att vi fortfarande vill behålla delar av EU-medlemskapet. Vi lämnar. Vi kliver ut. Vi kommer inte att vara en medlem av EU längre”, sade Theresa May i en intervju med Sky News på söndagen, den första TV-intervjun för i år.

Hon tillade att London fortsatt vill ha ”bästa möjliga avtal” i termer av handel.

Theresa May upprepade tidigare kommentarer om att Storbritannien vill ha kontroll över sina gränser när de väl lämnat EU, men ville inte säga huruvida hon skulle prioritera minskad immigration före tillgång till marknaden.

EU-ledare håller fast vid att Storbritannien måste tillåta fri rörlighet från människor från hela EU om de vill ha tillgång till den tullfria inre marknaden. Många brittiska parlamentsledamöter anser att tillgång till den inre marknaden är avgörande för den brittiska ekonomin.

Förra veckan ställdes Theresa May inför förnyat tryck från kritiker som har ifrågasatt om den brittiska regeringen har något tydligt mål i Brexit-förhandlingarna som är tänkta att inledas i slutet av mars.

Bland annat avgick den brittiska EU-ambassadören Ivan Rogers oväntat och skrev i ett brev till sin personal att han hoppades att kollegorna skulle fortsätta att utmana ”förvirrat tänkande”.

Men i intervjun med Sky News förnekade premiärministern att regeringen är otydlig.

”Vårt tänkande är inte alls förvirrat. Vi kommer att vara utanför EU men vi kommer att få det bästa möjliga avtalet för Storbritannien i termer av våra handelsrelationer med EU”, sade hon.

Tidningen Wall Street Journal rapporterar att Tim Farron, partiledare för Liberaldemokraterna som är pro-EU, i ett uttalande sade att Theresa May leder landet mot en hård Brexit som kommer att göra Storbritannien fattigare och mer delat.

”Hänsynslösa planer att lämna den inre marknaden skulle utgöra ett kraftigt slag mot jobb, investeringar och offentliga finanser, vilket betyder mindre pengar till tjänster som den överbelastade sjukvården (NHS)”, sade han.

Organsiationen ”Lämna betyder lämna” (Leave means leave), en kampanjgrupp för Brexit, välkomnade Theresa Mays uttalanden.

Theresa May sade vidare att hon kommer att ge mer detaljer om sin Brexit-plan under de kommande veckorna.

Brexit-kommentar från Theresa May pressar pundet.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto