Home > Brexit och dess påverkan på den brittiska ekonomin

Brexit och dess påverkan på den brittiska ekonomin

Brexit stal så många rubriker de senaste fyra och ett halvt åren att i princip alla har haft en åsikt om det. Det spelar ingen roll om det är positivt eller negativt – Brexit kommer och de två involverade parterna, EU och Storbritannien, har svårt att komma överens.

Detta är anledningen varför förhandlingarna, som stod helt still förra helgen, nu har fortsatt. Detta är ett tydligt budskap från de två parterna – de förstår att en lösning, eller ett avtal, måste nås.

Men missförstå det hela rätt – det finns ingen perfekt lösning här. Nästan hälften av alla britter röstade nej till Brexit, så det som kommer i det kommande avtalet är inte något som dessa människor har röstat fram. Avtalet kommer bli en kompromiss, men måste presenteras som en vinst för Storbritannien och som ”inte en så stor grej” i Europa, även om alla vet att det inte stämmer.

Använda ekonomin för att hålla räkningen

I och med att så många resurser slösas bort och att så mycket tid har gått sedan omröstningen vill nu alla se ett slut på sagan, och av god anledning.

Vad händer efter Brexit? Vi börjar hålla räkningen. Vi kommer se ifall det blir bättre eller sämre i EU. Om ekonomin försämras och välfärden går ned kan vi börja se att folk vill se en återkomst för unionen i framtiden. Om så blir fallet, beroende på hur det går för Brexit, kan integrationen ske till bättre villkor. Men kommer Europa vilja ha tillbaka Storbritannien? Definitivt – Europa har uttryckt en sorg över processen enda sedan omröstningen drogs igång.

Om det inte finns något avtal mot slutet av månaden kommer de två parterna bedriva handel baserat på WTO:s villkor. Enligt Goldman Sachs hade detta kostat Storbritannien cirka 2% under medellång sikt men endast 0,4% för EU. Det finns dock ett wildcard i detta scenario, även om det är ett temporärt sådant – vaccinet. Med ett vaccin och ett Brexit utan avtal kan Storbritannien faktiskt uppleva tillväxt under det första kvartalet 2021 till 0% och +4,6% under andra kvartalet 2021. Med andra ord har vaccinet potentialen att maskera den verkliga påverkan av ett Brexit utan avtal, om så blir fallet.

Liknande uträkningar lär dominera rubrikerna under flera år efter Brexit. Ju värre det går för Storbritannien, desto större blir pressen på att gå tillbaka till EU.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto