Home > Brexit-spänningar fortsätter

Brexit-spänningar fortsätter

Avgörande och spända ögonblick äger rum just nu då Brexit-skilsmässan befinner sig i sina sista faser. Marknaderna reagerar på varenda rubrik, och ingen vet exakt vad påverkan blir på det brittiska pundet.

Med tanke på hur pundet har reagerat hittills på nyheter om ett möjligt avtal kan man säga att ett avtal kommer bli tjurartat för valutan. Marknadens sentiment kan dock snabbt förändras. Detta är inte första gången som marknaderna har förflyttat sig på olika sätt efter en händelse. Försiktighet är därför viktigt när man tradear GBP-par.

Vad som är intressant just nu är att marknaderna ser på euron som undervärderad. Vi ska inte glömma att euron återspeglar ekonomierna i Euro-området, men Brexit kommer ha en negativ påverkan på dessa ekonomier. Därför riskerar euron, precis som ekonomierna i Europa, att skadas av Brexit.

Viktig vecka för Brexit

Just nu står förhandlingarna still på grund av oenigheter angående fiskevatten. Det finns stora skillnader i vad Storbritannien och EU vill ha, och utan en lösning på detta kommer det inte bli något avtal.

Dessutom väntar EU på att se om Storbritannien kommer bryta mot internationell lag. Om Storbritannien beslutar om att lagförslagen om interna marknader och finanser ska röstas igenom så blir det omöjligt för EU att få ett avtal godkänt av sina medlemsländer.

Troligtvis kommer förhandlingarna fortsätta även efter slutet av övergångsperioden. Just nu finns det en fara att förhandlingarna kommer eskalera, vilket återspeglas på de finansiella marknaderna.

EURGBP är det valutapar som bäst återspeglar de pågående förhandlingarna. Denna vecka låg paret på 0,90 och hoppade med hundra punkter på måndagen, bara för att återvända till ursprungspositionen ett par timmar senare.

Det finns en känsla av att vi närmar oss slutet av Brexit-förhandlingarna. Efter mer än fyra år av förhandlingar är det fortfarande svårt att se att parterna ska nå en överenskommelse.

En sak är säker – oavsett hur parterna kommer avgöra denna ”skilsmässa” försvagar Brexit Europa på den globala arenan. Å ena sidan har vi USA, Kanada och Mexiko med ett av de största handelsavtalen i världen. Å andra sidan har vi RCEP i Asien, det absolut största handelsavtalet i världen.

Det som tidigare var E.U. 27 representerade ett europeiskt alternativ för att konkurrera på en global marknad. Detta förändrades samma ögonblick som Storbritannien valde att lämna EU.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.