Home > Brexit-uppdatering – blir det ett avtal eller inte?

Brexit-uppdatering – blir det ett avtal eller inte?

Den 29:e september inleddes en ny runda Brexit-förhandlingar, denna gång i Bryssel. Lagförslaget The Internal Market Bill har gått igenom parlamentet och skapat stor mängd frustration i Bryssel.

Lagförslaget ses av en del som ett strategiskt drag av Boris Johnson och Storbritannien då det helt och hållet förändrar spelreglerna bara ett par månader innan deadline i december. Problemet med lagförslaget är att det går mot saker som redan förhandlats och avtalats.

Storbritanniens villighet att bryta mot ett redan tecknat avtal har fått konsekvenser, både för aktuella förhandlingar och kommande förhandlingar som Storbritannien har med andra länder (det vill säga i form av nya handelsavtal).

Ett avtal är fortfarande möjligt

När man hör något om pågående förhandlingar är det viktigt att läsa mellan raderna. Pågående förhandlingar kräver sekretess, taktik och mycket mer. Därför ligger sanningen ofta någonstans mitt i mellan.

Finansiella marknader fungerar som bra riktmärke för att förstå hur diskussionerna går. Det är rimligt att anta att Boris Johnson kommer försöka nå ett avtal, och samma sak kan man säga om EU. Coronavirus-pandemin skapade problem för båda parter. För de som fortfarande undrar befinner vi oss i år 2020 – fyra år efter den nu ökända omröstningen, och Storbritannien har fortfarande inte lämnat EU. Osäkerhet och företag som flyttar – allt detta kostar pengar som ingen kan eller vill mäta. Därför är ett avtal välkommet från båda sidor.

Det brittiska pundet ser även ut att antyda att ett avtal är på gång och mot dollarn ligger valutan på runt 1,30 medan GBPCHF ligger på cirka 1,20 och EURGBP ligger på cirka 0,90. Pundets styrka utöver dessa nivåer bör tillskrivas framsteg i förhandlingarna.

Den 9:e förhandlingsrundan som startade för två dagar sedan kommer avslutas imorgon. Målet denna gång är att lämna utrymme för en möjlighet att blir färdig med ett avtal efter den första januari. Om inte är den 31:a december slutet på övergångsperioden. Detta blir även slutet på nuvarande handelsavtal.

En sak är säker – detta är förhandlingar som saknar motstycke. Därför kommer misstag göras, och båda parter kommer sen försöka fixa dem. Just nu är vill alla parter nå ett avtal, men att nå ett rättvist avtal är inte lika lätt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.