Home > Brexitnota uppåt väggarna enligt City of London representant.

Brexitnota uppåt väggarna enligt City of London representant.

De signaler som har kommit om att storleken på Storbritanniens brexit-nota till EU kan landa på så mycket som 100 miljarder euro är uppåt väggarna.

Det sade Jeremy Browne, som är City of Londons speciella representant vid EU, vid ett seminarium anordnat av SNS och forskningscentrumet Swedish House of Finance.

”Jag äter upp min hatt om Theresa May betalar 100 miljarder euro”, sade han fritt översatt.

Visst kan det finnas saker som Storbritannien har åtagit sig inför framtiden och som landet ska betala för, men när man ser beloppen som nämns undrar man om det inte hos avsändaren finns ett underliggande motiv att försöka få till stånd ett dåligt utfall, anser City of London-företrädaren.

Det vore väldigt svårt att förklara för britterna varför landet, som har varit nettobidragsgivare till EU under decennier, skulle behöva betala så mycket som nämns, sade han.

Jeremy Browne uttrycker sympati för den brittiska regeringens linje att vilja förhandla om den framtida relationen till EU innan utträdesförhandlingarna är slutförda. Att inte vilja diskutera framtiden innan utträdet är slutförhandlat liknar han med att vid en skilsmässa begära en stor förskottsbetalning av sin partner för barnen, utan att berätta om partnern någonsin kommer att få träffa dem igen.

Angående EU:s linje att de fyra friheterna är odelbara påtalar han att ett frihandelsavtal mellan EU och Sydkorea inte kräver att Sydkorea underkastar sig EU-lagstiftning, och att ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU därmed inte heller bör kräva det.

Han anser att utgångsläget för att kunna åstadkomma en relation med frihandel mellan EU och Storbritannien är goda eftersom man har redan har samma regler i utgångsläget.

”Vi har redan harmonisering. Frågan handlar nu om hur mycket dysfunktion som politiker vill införa av politiska skäl och hur man ska hantera divergens framöver. Jag tror att vi når en rimlig uppgörelse”, sade Jeremy Browne.

City of London-företrädaren uppger sig tro att det antagligen blir en överenskommelse mellan Storbritannien och EU inför brexit, men han anser att den senaste veckan inte har bidragit till optimism på den fronten.

Det finns många frågor att hantera, men Jeremy Browne tror man kommer att lösa dem. På tio års sikt finns det skäl att tro att man kommer att ha en rimlig, ömsesidigt gynnsam utbytesrelation mellan EU och Storbritannien, anser han.

Browne anser att EU-länder såsom Sverige, andra skandinaviska EU-länder, Nederländerna och Irland bör inta en mer aktiv roll så att brexit-debatten inte bara står mellan Storbritannien å ena sidan och mycket EU-positiva EU-företrädare på kontinenten å andra sidan.

Likt de flesta bedömare tror Jeremy Browne att Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att vinna det brittiska parlamentsvalet i juni. Därefter kommer hon att kunna säga att hon vann valet baserat på sin brexit-hållning.

Även om Storbritannien och EU inte skulle nå en slutlig lösning på alla brexit-relaterade frågor till mars 2019 kan man ha en övergångsfas på ett par år när man genomför olika delar. Under den perioden kommer Theresa May tack vare sommarens val inte att behöva ha ett nytt val, noterar Jeremy Browne.

När det gäller finansdistriktet i London framhåller han att det alltid äger rum stora förändringar i sektorn. Mycket som händer framöver kommer säkert att tillskrivas brexit, fastän det eventuellt inte alls har med brexit att göra.

Browne beskriver London som en darwinistisk organism där jobb hela tiden upphör och nya bildas. Det finns inte ett visst antal jobb att fördela mellan länder, menar han.

Det är brett förväntat att Storbritannien inte kommer att vara kvar i EU:s inre marknad, så de företag som behöver ha verksamhet där ser över möjligheten att flytta viss personal till EU-länder. I höst lär vissa företag fatta sådana beslut, förutspår han.

Man ska dock inte överdriva storleken på företeelsen, anser Browne. Vissa företag kanske kommer att flytta några hundra anställda av totalt tusentals. London kommer att kvarstå som finanscentrum i Europa, hävdar han. Det vore självmål av EU att försöka skada London eftersom det är hela Europas finansiella center, argumenterar City of London-företrädaren.

Jens Henriksson, vd för Folksam och tidigare chef för börsaktören Nasdaq OMX, uppgav vid seminariet att han kände sig förkrossad när Storbritannien röstade för att lämna EU. Sverige förlorar en nära allierad eftersom länderna har arbetat länge tillsammans inom EU, sade han.

Inom EU finns det enligt Jens Henriksson många som inte vill hjälpa Storbritannien. Sveriges position bör vara att stödja landet för att tippa balansen i andra riktningen, anser han.

Henriksson konstaterade att Storbritanniens finanssektor är extremt viktig. Samtidigt noterade han att han inte har lika mycket prylar hemma från Storbritannien som från andra länder såsom Frankrike. Däremot ligger det säkert många finansiella tjänster indirekt bakom dessa produkter från andra länder, framhöll han.

Jens Henriksson tror att Sverige och andra EU-länder som inte är med i EMU kommer att pressas dramatiskt för att gå med i euron nu när icke-eurolandet Storbritannien lämnar EU. Att gå med i euron vore dock dåligt för Sverige, anser han.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto