Home > Brittisk BNP-tillväxt under 2021 nedgraderas vid Pictet

Brittisk BNP-tillväxt under 2021 nedgraderas vid Pictet

Nedstängningen ser aldrig ut att ta slut i Storbritannien och är en extrem åtgärd för att bekämpa pandemin. Pictet Wealth Management, ett av de mest respekterade investeringsnamnen i branschen har precis sänkt BNP-prognosen för BNP i Storbritannien till 5,5%. Den huvudsakliga anledningen är den nya varianten av viruset.

När Storbritannien först varnade världen om den nya varianten av viruset och utannonserade sin nedstängning ökade vaccinationstakten exponentiellt. Efter lite problem med EU angående vaccinleveranser ser det ut som att alla parter nu är redo att samarbeta mot ett gemensamt mål – att besegra pandemin så fort som möjligt.

Den nya nedstängningen har dock ledd till en nedgradering av den ekonomiska prognosen för Q1 och Q2. Mer specifikt kommer troligtvis tillväxtprognoserna blir betydligt värre än väntat. Dessutom blir det hål som ekonomin måste gräva sig ur allt djupare ju längre nedstängningen pågår.

Det brittiska pundet inför BOE:s beslut

Utöver NFP-rapporten på fredag, vilket blir en viktig rapport för valutamarknaden, följs BOE:s beslut på torsdagen nära av GBP-traders. Den senaste nedgraderingen av den ekonomiska prognosen kommer efter en stagnerande trend vad gäller produktiviteten i Storbritannien. Det finansiella stödet från den brittiska regeringen har som avsikt att hålla företagen vid liv kortsiktigt, men det kan skada produktiviteten långsiktigt.

Marknaderna och valutan köps och säljs med förväntningarna att vaccinationen ska kunna krossa pandemin. Detta kan vara korrekt, men samtidigt kan den sänkta ekonomin få långsiktiga konsekvenser. En sak vi bör komma ihåg är att COVID-19-pandemin hittills har maskerat de verkliga effekterna av Brexit. När pandemin är över kan den verkliga påverkan av Brexit börja synas i den brittiska ekonomin.

Framöver förväntas besparingsgraden minska, precis som vi har sett i andra utvecklade ekonomier när ekonomin öppnar upp igen. Planen är att nå tillräckligt många vaccinerade till sommaren, och att förhoppningsvis se hur konsumtionen stiger när ekonomin gradvis öppnar upp igen. Detta kommer dock inte ske över en natt, och denna plan utgår från att allt kommer gå enligt planerna, utan förseningar eller oväntade problem.

Ju snabbare Storbritannien kan nå flockimmunitet desto snabbare kan den ekonomiska återhämtningen sätta igång. Att låta ekonomin läka är minst lika viktigt som att besegra pandemin.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.