Home > Brittisk ekonomiprofessor vid Harvarduniversitetet tror inte Brexit blir av.

Brittisk ekonomiprofessor vid Harvarduniversitetet tror inte Brexit blir av.

Kenneth Rogoff, ekonomiprofessor vid Harvarduniversitetet, tror inte att Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, Brexit, blir av.

”Jag tror inte att de kommer att göra det – det är så galet”, sade han under Skagen Fonders nyårskonferens 2017 i Stockholm.

”De vet inte vad de gör. Hela saken är en obeskrivlig katastrof. På lång sikt, bortom tio år framåt, är det inte uppenbart vad som är rätt för Storbritannien, men på kort sikt vore Brexit mycket smärtsamt”, sade ekonomiprofessorn.

”Visst säger ledarna att Storbritannien ska lämna, men jag tycker inte att eliten har haft rätt kring särskilt mycket i Storbritannien”, tillade han.

Tror du verkligen att Brexit inte kommer att genomföras, eller vill du främst signalera att Brexit vore problematiskt?

”Britterna ser inte ut att ha en livskraftig plan för närvarande. Det tar normalt sett fem år att förhandla fram ett handelsavtal och ytterligare fem år att införa det. Under den perioden skulle det bli mycket svårt”, säger Kenneth Rogoff till Nyhetsbyrån Direkt.

”Jag tror att den brittiska eliten tror att Brexit kommer att inträffa – men det betyder inte att det kommer att bli så”, resonerar han.

Det finns många varianter av Brexit, exempelvis det som brukar kallas en hård Brexit och en mjuk Brexit.

”Oddsen för att de gör en hård Brexit är definitivt under 50 procent. Ifall de gör det kommer det att bli mycket hårt för den brittiska ekonomin. Jag tror att många tror att det inte kommer att hända, och att det är därför beskedet inte har fått så mycket effekt”, säger han.

Politiska kommentatorer har skissat upp en rad olika scenarier på vad som kan hända. Ett sådant är ifall Brexit fördröjs så pass länge att det börjar beröra nästa brittiska parlamentsval.

”Då blir nästa parlamentsval en ny folkomröstning om Brexit”, säger Kenneth Rogoff.

Europeiska politiker förefaller vilja förneka Storbritannien frihandel med EU om inte landet accepterar EU:s fria rörlighet av människor. Normalt sett brukar dock frihandelsavtal inte innefatta krav på sådan rörlighet.

Är det rimligt av EU att ställa detta krav?

”Det pågår mycket förhandlingsspel. Mycket av kommentarerna från europeiska ledare sägs med adress till andra länder angående vad de skulle kunna göra. Det värsta scenariot för Storbritannien vore om EU försöker statuera ett exempel av Storbritannien för att avråda andra länder från att lämna unionen”, svarar Kenneth Rogoff.

”Men dels är Storbritannien ett mycket stort land och dels tror jag att utfallet kommer att bli ljusare. Om man tittar historiskt på handelsavtal så låter det alltid som att det inte kommer att bli ett avtal – tills dess att det faktiskt blir ett”, säger han.

På tisdag ska Storbritanniens premiärminister Theresa May hålla ett tal kring regeringens Brexit-planer.

Brittisk ekonomiprofessor vid Harvarduniversitetet tror inte Brexit blir av.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto