Home > Brittiska inhalatorstillverkaren Vectura ställer sig bakom bud från Philip Morris International

Brittiska inhalatorstillverkaren Vectura ställer sig bakom bud från Philip Morris International

Ta ett djupt andetag! Hälsogrupper är inte glada över den möjliga övertagningen av läkemedelstillverkaren Vectura (LSE:VEC) av Philip Morris International (NYSE:PM)

Budkrig ser ut att vara på modet på sistone. Jag har exempelvis tidigare skrivit om budkrigen för de brittiska företagen Meggitt och Morrisons.

Idag vill jag prata om budstriden för Vectura (LSE: VEC), ett brittiskt företag som designar, utvecklar och levererar nebulisatorer och inhalatorer. Efter ett tidigare erbjudande om 155p per aktie från det amerikanska riskkapitalbolaget Carlyle, har tobaksjätten Philip Morris International (NYSE: PM) gått in med ett erbjudande på 165p per aktie som styrelsen i Vectura har ställt sig bakom.

Du andas in Vectura-produkter för att förbättra din hälsa medan Philip Morris-produkter (som inkluderar Marlboro-cigaretter) skadar din hälsa. Även om det finns några uppenbara synergier, är det ingen överraskning att hälsogrupper är upprörda.

Hur och var du kan handla Philip Morris och Vectura

Oavsett vad du tycker om detta möjliga samarbete mellan läkemedelstillverkaren och tobaksjätten kan du handla deras aktier via dessa mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Vem är Philip Morris och Vectura?

Alla som röker kommer att vara mer bekanta med Philip Morris cigarettmärken – som Marlboro – än med företaget självt. PMI är ett amerikanskt bolag värt 155 miljarder dollar och grundades i New York 1987.

Vectura är en ängel i jämförelse: ett brittiskt företag värt 1 miljard pund som bildades 1997.

Ska jag köpa aktier i PM eller VEC just nu?

Det är alltid intressant att se hur potentiella budgivares aktiekurser rör sig när de deltar i budstrider, beroende på hur bra investerare tycker att affären är för varje part.

Det sex månader långa kursdiagrammet för Vectura visar hur aktiekursen sköt upp i maj under de första konversationerna med Carlyle, och hur det nu ligger strax under det pris som erbjuds av Philip Morris. Femdagarsdiagrammet för Philip Morris visar hur aktiekursen knappt har rört sig eftersom ett så stort företag förmodligen kan ta ett sådant övertagande. Enkelt uttryckt kan Vectura vara ett bra val om man vill satsa på volatilitet, oavsett riktning.

Vecturas 6-månadersdiagram (källa: Yahoo! Finance)

Philip Morris 5-dagarsdiagram (källa: Yahoo! Finance)

En prisprognos för Philip Morris och Vectura år 2021

Som vi redan har antytt kommer Philip Morris troligtvis inte gå i endera riktning, men Vectura kan stiga ännu högre än budet på 165p-per-aktie. Priset kan även gå i motsatt riktning, och det snabbt, om upprörda hälsogrupper gör tillräckligt mycket ljud av sig.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto