Home > Brittiska parlamentsvalet adderar ytterligare en riskpremie för pundet enligt Danske Bank.

Brittiska parlamentsvalet adderar ytterligare en riskpremie för pundet enligt Danske Bank.

Ett brittiskt parlament utan en tydlig majoritet, ”hung parliament”, adderar en ytterligare riskpremie för pundet, som väntas handlas svagare.

Det skriver Danske Bank i en analys efter det brittiska valet.

Valresultatet innebär att konservativa Tories tappar sin nuvarande majoritet. När 644 av 650 platser är fördelade har Tories fått 314 platser i underhuset, medan Labour har ökat till 260 platser, enligt BBC:s prognos.

Pundet handlas cirka 2 procent svagare mot såväl euro som dollar under fredagsmorgonen.

Danske Bank konstaterar att Tories nu troligen kommer att försöka bilda en minoritetsregering med stöd av Democratic Unionist Party, DUP, som ser ut att få tio platser.

Den knappa majoritet som de kan samla ihop gör det svårt för regeringen att regera och den kommer troligen att hamna under tryck från krafter för respektive emot brexit.

”Det är svårt att säga vad detta innebär för brexit. Den nya regeringen måste åtminstone ta sig en rejäl funderare över hur den ska gå vidare med brexitförhandlingarna och huruvida de ska inta en mjukare hållning”, skriver Danske Bank.

Hittills ser resultatet ut att vara i närheten av värsta tänkbara för pundet. Om någon är vinnare så bör det vara EU.

Utsikterna för ett ”hung parliament” gav en initial kraftig pundförsvagning upp över 0:88 för EUR/GBP direkt efter torsdagens vallokalsundersökning.

”Det som kommer att påverka pundet i närtid är styrkan i den nya regering som ska åka till Bryssel för att förhandla fram brexitvillkoren för Storbritanniens räkning, och då varje tänkbar regeringskoalition ser ut att bli svag så kommer även pundet att vara svagt”, resonerar Danske Bank.

Investerare täckte korta positioner i pundet inför valet så det finns utrymme för att sälja av på kort sikt.

Det som avgör för pundet på längre sikt är brexitvillkoren, och utsikterna för dessa har inte blivit bättre efter valresultatet då förhandlingsstyrkan i betydande grad har skiftat från Storbritannien till EU.

”Men om den nya regeringen intar en mjukare brexithållning så kan det vara pundpositivt på längre sikt, men detta är uppenbarligen mycket spekulativt just nu”, skriver Danske Bank.

JP Morgan skriver i en kommentar att pundet har tappat mer än banken väntat sig efter detta valresultat. De närtida utsikterna är grumliga. Även om nedgången i stödet för de skotska nationalisterna i SNP minskar riskerna för en ny folkomröstning, och den långsiktiga värderingen pekar mot att pundet är billigt, så kommer den politiska osäkerheten att dominera de kommande dagarna.

”Dessutom kommer instabiliteten i nästa regering att tynga ekonomin som redan har visat tecken på att bromsa in, vilket i sin tur kan ha duvaktiga implikationer för Bank of England. Dessa motverkande faktorer gör att vi intar en avvaktande hållning mot pundet till dess att mer klarhet framträder”, skriver JP Morgan.

Brittiska parlamentsvalet adderar ytterligare en riskpremie för pundet enligt Danske Bank.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto