Home > Brittiska regeringens manöverutrymme om Brexitlagar omstritt.

Brittiska regeringens manöverutrymme om Brexitlagar omstritt.

Den brittiska regeringens breda lag om EU-utträde, ”repeal bill”, röstades igenom i parlamentet på måndagen med röstsiffrorna 326 för och 290 emot. Det var en tillfällig framgång för premiärminister Theresa May, men frågan om parlamentets medbestämmande kommer att dröja kvar.

Det skriver Financial Times.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har varit emot lagen för att den riskerar att öka ministrarnas makt. Justitieminister Dominic Raab har anklagat Corbyn för att spela ett fult spel mot allmänheten om att låtsas vara för brexit men sedan lägga hinder i vägen för lagstiftningen.

Men även flera konservativa ledamöter har uttryckt oro för planerna att skriva om en del lagar utan att konsultera parlamentet, känt som ”Henry VIII powers”, även om inga röstade emot lagstiftningen på måndagen.

Lagen kommer dock att hamna under förnyad granskning nästa månad när den ska behandlas i olika kommittéer, där flera ledamöter från olika partier väntas begära ändringar.

”Henry VIII powers” innebär i praktiken möjligheten att göra mindre ändringar i lagstiftningen utan att tillfråga parlamentet. Det kan till exempel gälla att addera en hundras till Dangerous Dogs Act, och tanken är att det skulle vara onödigt omständligt att driva igenom en ändring i lagstiftning som parlamentet redan godkänt.

Den ”största” Henry VIII-klausulen som använts var just EU-lagen från 1972, den som nu ska upphävas. I sektion två i denna har grunden lagts för vilka EU-lagar som ska införlivas i brittisk lag.

Efter brexit vill regeringen använda Henry VIII-klausulen omvänt, för att anpassa EU-lagar och göra dem ”brittiska”. Till exempel kan referenser till EU-myndigheter ändras till brittiska motsvarigheter.

Kritik mot dessa Henry VIII-klausuler har funnits länge men nu ökat, där en del befarar att regeringen inte bara kommer att ändra teknikaliteter utan substansen i vissa lagar.

Regeringen har samtidigt i den nya brexitlagstiftningen försökt begränsa användningen av Henry VIII-klausuler, som till exempel inte ska kunna användas för nya eller höjda skatter, ny brottslagstiftning eller begränsningar i mänskliga rättigheter. Domstolarna ska även fungera som en bromsande faktor i sin övervakning av tillämpningen.

Brittiska regeringens manöverutrymme om Brexitlagar omstritt.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto