Home > Brittiskt pund säljs efter att Storbritannien medvetet bryter mot internationell lag

Brittiskt pund säljs efter att Storbritannien medvetet bryter mot internationell lag

GBP sjunker snabbt just nu. Valutan lider av Brexit-oron och har efter nyheterna om att Storbritannien avser att bryta mot internationell lag i Brexit-avtalet störtdykt. 

Detta är något som överraskade marknaden. Med EURGBP-paret som enda undantag, då detta vände från låga noteringar ett par dagar innan helgen, har GBP sjunkit sedan måndagen. För att få en idé om påverkan kan man titta på förra veckan då GBPUSD nästan nådde 1,35 och nu köps och säljs runt 1,29. Samma svaghet kan synas på alla GBP-par, vilket återspeglar de finansiella marknadernas svar på en av de mest o-brittiska händelserna i modern historia.

Vad var det som hände och varför är det dåligt för GBP?

Vid händelse av en Brexit utan avtal (vilket allt mer ser troligt ut) kommer det ömsesidigt överenskomna avtalet nordirländska avtalet förkastas. Detta underminerar Storbritanniens trovärdighet och sätter EU i en svår sits framöver.

Detta kan mycket väl bara vara en del av Brexit-förhandlingarna, men sättet som det sker kan innebära problem för Storbritanniens framtid. Det är inte troligt att EU kommer lämna förhandlingsbordet, utan snarare kan detta leda till att tilliten försvinner mellan de två parterna.

Som alltid är det finansiella marknader som reagerar först. Problemet är att det brittiska beslutet bryter mot internationell lag, vilket man inte vill göra om det inte finns en stark önskan att isolera sig från resten av världen.

2020 har dock hittills varit fyllt av överraskningar. Efter Trumps valvinst i USA har amerikansk protektionism lett till att de allt mer isolerat sig från resten av världen. Efter det kom coronaviruset, vars påverkan på globaliseringen var en knuff i samma riktning. Storbritannien riskerar nu ett liknande öde och isolerar sig från en av sina största handelspartners, och granne.

Ett annat problem är att Storbritannien vet exakt vad det är de gör. Ingen i Storbritannien förnekar detta brott mot internationell lag. Om detta är hur ett utvecklat land kan bete sig bör vi inte överraskas av att det brittiska pundet kollapsar, vilket påverkar både brittiska hushålls besparingar och investeringar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto