Home > Budgetstupet innehåller en hel del politisk logik

Budgetstupet innehåller en hel del politisk logik

Kör USA utför budgetstupet” skriver DI idag och refererar då till den tidigare amerikanske presidentkandidaten Howard Dean. Det låter helt oseriöst men det kan faktiskt finnas en hel del politisk logik i detta.

Ett stort antal republikanska politiker har nämligen skrivit på en försäkran att de aldrig någonsin ska gå med på skattehöjningar. Det är den, för oss svenskar i alla fall, helt otroligt korkade Tea Party rörelsen som mer eller mindre tvingat dessa politiker till detta löfte.

”Budgetstupet” innebär en automatisk kombination av skattehöjningar och utgiftsnedskärningar i den federala budgeten i USA som träder i kraft om man inte dessförinnan når en politisk uppgörelse om budgeten.

Låter man denna träda i kraft så kan de politiker som gjort denna skatteförbudsförbindelsen nämligen helt passivt låta de helt automatiska skattehöjningarna genomföras utan att det betaktas som att de sviker sitt löfte.

Man kan till och med bli betraktade som hjältar om man lyckas förhandla ner skattehöjningarna något. Simsalabim så är denna gordiska knut löst.

Så  helt osannolikt kanske det inte är att man helt enkelt låter USA köra över budgetstupet.

Problemet för börsen är dock att förväntningarna är att man når en politisk uppgörelse i absolut sista minuten. Sker inte det kan reaktionen bli kraftfull.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto