Home > Buffett investerar i japanska handelshus

Buffett investerar i japanska handelshus

Berkshire Hathaway, Warren Buffets konglomerat, avslöjade just att de har köpt aktier i fem japanska handelshus med stora internationella insatser. Detta är den andra investeringen av Buffet under pandemin, och en som skiljer sig stort från de investeringar han gjorde under finanskrisen 2008-2009.

De investerar nu utanför USA.

Varför utökar Buffett sin internationella portfölj?

Detta kom som en överraskning för många. Vid en tidpunkt då aktiemarknaden har stigit från låga noteringar till rekordhöga noteringar (exempelvis för Nasdaq100 och S&P500) eller nära rekordhöga noteringar (Dow Jones) är det många investerare som har hånat Buffetts beslut att hålla sig utanför marknaden när den dippade i mars. Vissa har även sagt att den ”gamle mannen” (Warren fyller snart 90) har tappat greppet.

Snabbspola ett par månader och Berkshire avslöjar att de har gjort två stora investeringar under krisen. Det finns även antagligen andra pågående investeringar, men de kommer marknaden först få reda på senare.

Faktum är att de har gjort tre investeringar, inte två. Vi bör även komma ihåg att en av de första sakerna Buffett gjorde var att göra sig av med flygbolagen i Berkshires portfölj. De sålde samtliga. Flygbolagen vände från de loga noteringarna, och han hånades – tappat greppet, eller?

Nästa åtgärd Buffett gjorde var att investera en halv miljard i Barrick Gold, vilket är ett gruvbolag. Detta var en chock för de som inte är bekanta med Buffetts investeringsstil. Med tanke på hur stor investeringen var, det vill säga relativt liten jämfört med hur mycket pengar Berkshire sitter på, antyder det framförallt en vilja att köpa in sig i guld för att säkra upp mot inflationen. Eller som en försäkring inför osäkra tider.

Den sista av de tre åtgärderna utannonserades nyligen. Berkshire har köpt aktier i fem japanska handelshus – Mitsui, Sumitomo, Marubeni, Mitsubishi och Itochu, och de fortsätter att köpa. Just nu äger de 5% i vardera handelshus och har som avsikt att stanna vid 9,9% så att de inte äger mer än 10%.

Man får inte missa det som Buffett försöker göra med sina pengar. Detta är tidpunkten då det är dags att diversifiera. Diversifiering kan se ut på olika sätt och har olika fördelar. Ett sätt att diversifiera en portfölj handlar om att inkludera tillgångar som saknar korrelation. Guld är känt för sin negativa korrelation med aktiemarknaden, och internationella aktier har traditionellt sett haft en korrelation på under 0,5 med den amerikanska aktiemarknaden, vilket gör dem till lämpliga kandidater för diversifiering.

Buffett verkar ha valt att inte ha alla ägg i samma korg, och har därmed köpt det man skulle kunna kalla en försäkring.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.