Home > Byggbolag flockas kring muren mot Mexiko i USA.

Byggbolag flockas kring muren mot Mexiko i USA.

Ett av Donald Trumps mest omtalade vallöften var att bygga en ”stor, stor” mur utmed gränsen till Mexiko. Som president har han upprepat löftet och processen med att fördela kontrakten har redan inletts.

Intresset av att få en bit av kakan har varit stort och redan efter en vecka har hundratals företag anmält sig. Bland intressenterna finns något överraskande en mexikansk cementjätte. Skanska är dock inte intresserad.

Enligt den federala sajten Federal Business Opportunities (FBO), där alla federala upphandlingar läggs upp, har per fredagen 360 bolag sagt sig vara preliminärt intresserade av att delta i någon form.

Uppdragsgivare är Department of Homeland Security, som ger bolagen fram till den 10 mars att ta fram ett grovt förslag för att ”designa och bygga ett antal prototyper för murkonstruktioner in närheten av gränsen mellan USA och Mexiko”.

Av de inkomna förslagen ska ett antal väljas ut för vidare behandling senast den 20 mars. I en andra fas får de utvalda bolagen ytterligare fyra dagar att lämna in kompletta offerter med prisangivelser. Ett resultat av processen väntas i mitten av april, enligt FBO.

Bland bolagen som hoppas på en släng av sleven finns den mexikanska cementjätten Cemex. Bolaget ska ”med glädje” offerera cement till de aktörer som väljs ut till att bygga muren, har bolagets ordförande förklarat, enligt Wall Street Journal.

Uttalandet har väckt uppseende i Mexiko, inte minst mot bakgrund av att president Trump lovat se till att det blir Mexiko som slutligen betalar för muren. Att Cemex påpekat att bolaget är globalt, med stor verksamhet på båda sidor om gränsen mot USA, har inte hjälpt.

Andra stora byggbolag som vill delta är den schweiziska cementproducenten Lafarge Holcim och det brittiska byggbolaget Balfour Beatty.

Johan Karlström, vd för svenska Skanska, vars amerikanska dotterbolag är ett av de största i USA, har uttalat sig positivt om president Trumps planer för att förbättra amerikansk infrastruktur. Just byggandet av muren mot Mexiko vill han dock inte delta i.

”Vi har bestämt oss för att avstå från det. Vi tror på jämlikhet och öppenhet och har bedömt att det inte är rätt för oss att vara med och bygga muren”, sade han till DI-Tv i samband med att bokslutsrapporten presenterades. Någon ändring av den ståndpunkten har inte skett sedan dess.

Kostnaderna för muren har av Donald Trump uppskattats till 8 miljarder dollar, men i dagsläget nämns oftast belopp i storleksordningen 15-25 miljarder, motsvarande 135-225 miljarder kronor.

En mur, eller stängsel, finns redan utmed över en tredjedel av den 300 mil långa gränsen mellan de två länderna. Stängslet började byggas under president Clintons tid på 90-talet och har i omgångar byggts till sedan dess, även under Barack Obamas tid i Vita Huset.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto