Home > Carnegie ser gott om möjligheter i Sandvik när Credit Suisse ser oroligheter.

Carnegie ser gott om möjligheter i Sandvik när Credit Suisse ser oroligheter.

Carnegie höjer riktkursen för Sandvik till 110 kronor från 100 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Det framgår av en analys daterad 20 september.

Verkstadsaktien är efter en uppgång på nästan 25 procent i år, nästan dubbelt så mycket som den nordiska verkstadssektorn, inte längre något fynd, konstaterar Carnegie. Ledningen anses dock vara på rätt väg mot att göra bolaget mer lönsamt, och på 2-3 års sikt spår banken betydande uppsida och anser det därför vara för tidigt att – liksom Credit Suisse i en rekommendationssänkning på tisdagen, som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om – överge caset.

Enligt Carnegie finns betydande sparpotential kvar i Sandvik, framför allt inom försäljnings- och administrationskostnader: om dessa återvänder till historiska nivåer efter att ha ökat med i genomsnitt 5 procent per år sedan 2007 sparar Sandvik 2,3 miljarder kronor per år, vilket kan översättas till en 2,7 procentenheter högre rörelsemarginal.

”Vi inkluderar bara en del av denna potential i våra prognoser och menar att framgång i detta kan innebära ytterligare 15 kronor per aktie”, heter det i analysen, där Carnegie även spekulerar i att SMT kommer att säljas inom en inte alltför lång framtid.

Detta spås i sin tur kunna lyfta rörelsemarginalen med ytterligare 1,4 procentenheter, bli varmt uppskattat av investerare, och värderas av Carnegie till ytterligare 14 kronor per aktie.

Till sist, i ett optimistiskt scenario, räknar Carnegie på vad en konjunkturförbättring skulle kunna innebära: 40 kronor per aktie, och en ”bull”-riktkurs på 160 kronor per aktie.

Tidigt på tisdagen kom även Credit Suisse och lyfte sin oro för vändskärsdel på kort sikt som riskerar en avmattning på slutmarknaderna, samtidigt som man menar att konkurrensnen i branschen blivit hårdare. Credit Suisse upprepade däremot sin riktkurs på 81 kronor, men sänkte samtidigt sin rekommendation för Sandvik till underperfrom från tidigare neutral.

Strax före klockan fyra på tisdagseftermiddagen var Sandvik-aktien ned 0,76 procent, till kursen 91:20 kronor.

Sandvik (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto