Home > Cloetta- köpläge i småbolagsslakten…?

Cloetta- köpläge i småbolagsslakten…?

Sedan den 22 September har Stockholms Small Cap-index (OMXSSCPI) fallit med ungefär 10%. Många enskilda bolag har tagit mycket stryk och börjar dyka upp köplägen bland flera av bolagen och ett av dem är Cloetta, som tappat från noteringen på 22 kr/aktie till 19,50 idag. Det ger ett ypperligt läge för den mer långsiktige ägaren att fylla på portföljen med ett kvalitetsbolag som dessutom är okänsligt för konjunkturen.

Cloetta- Gör det rätta köp Cloetta
Cloetta- Gör det rätta köp Cloetta

Idag värderas Cloetta till ett rullande EV/EBIT 12m om 16,2x, vilket vid en första anblick kan framstå som dyrt, givet att bolagets skuldsättning om 4,6x Net debt/EBITDA, som uppstod i samband med förvärvet av LEAF i februari 2012.

Därutöver finns potential för en marginalexpansion på EBIT-nivå, där marginalen idag uppgår till 12 procent, men givet att ledningen klarar att infria sin guidance för 2015 till 14 procent, finns uppsida.

Om vi till det adderar en bibehållen organiskt tillväxt om ungefär 2 procent samt förvärvsdriven tillväxt om ytterligare 3 procent skulle innebära att EV/EBIT-multipeln 2016E uppgår till 12,4x.

Dessutom, verkar det som att Cloetta lyckats väl med sitt omstruktureringsarbete i samband med integrationen av LEAF, flytten av produktion från tre fabriker samt effektiviseringen av legerverksamheten.

Cloetta - Fördelning försäljning
Cloetta – Fördelning försäljning

Enligt VD, Bengt Baron, har arbetet gått helt enligt plan och bör vara klart i slutet av 2014, vilket ska detta ge ett positivt resultat om ca 100 MSEK/år på EBTIDA-nivå.

Dessa omstruktureringskostnader har påverkat resultatet negativt om 272 MSEK år 2012 samt 172 MSEK år 2013. Givet att ufallet i omstruktureringsarbetet faller väl ut kommer det att frigöras medel för att sänka nettoskuldsättningen till 2,5x EBITDA vilket är enligt bolagets mål.

Eftersom att Cloettas ledningen hittils levererat vad man lovat och förhoppningsvis kommer att fortsätta göra så, bedömer vi att Cloetta är ett bolag som är värt att ha i portföljen på medellång sikt (1-2 år).

Det ska också bli intressant att se hur väl man lyckas med det nya lösgodiskonceptet hos COOP under nästa år och om det kommer innebära ökad lönsamhet eller inte, samt om man får rätsida på den Italienska marknaden.

Cloetta - försäljning och marginaler
Cloetta – försäljning och marginaler

Hursomhelst, så bedömer vi att Cloetta utgör ett intressant case så länge man fortsätter att växa starkt på rörelsenivån.

Därefter är det möjligt att Cloetta blir mer av ett utdelningsbolag och då är det svårt att se att man ska kunna rättfärdiga en värdering över 17x EV/EBITDA, vilket är ungefär i linje med branschen.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.