Home > Core CPI Flash för Euro-området sjunker till historiskt låga noteringar

Core CPI Flash för Euro-området sjunker till historiskt låga noteringar

Detta är NFP-veckan och marknadsdeltagare förbereder sig alltid på jobbrapporten från USA, vilket sätter igång stora marknadsrörelser. Denna vecka skiljer sig dock från andra NFP-veckor av två anledningar.

En anledning är att USA:s president och First Lady testade positiva för COVID-19. En annan är att Euro-områdets Core CPI Flash-prognos sjönk till historiskt låga noteringar.

Så mycket har skrivits om dagens inflationsdata i Euro-området att ingen kunde överraskas av det. Förutom ECB.

Problemet kommer från föregående ECB-möte. Prognoserna visade en betydligt högre inflation, vilket gick emot det som marknaden redan visste.

Dagens Core-inflation hamnade på 0,2% efter föregående rapports 0,4%. Detta är den lägsta någonsin för Core-inflation i Euro-området. Vad innebär det?

Kvantitativa lättnader. Stora lättnader, och snabbare än vad man tidigare trott.

Fler kvantitativa lättnader från ECB

ECB hade redan förberett marknadsdeltagare på att det fanns en möjlighet för lägre inflationsdata. Faktum är att vice-ordförande, De Guindos, menade att det är möjligt att den kan nå negativa territorier.

Varför är detta ett problem för centralbanken? Varför kan inte ett prisfall från den ena perioden till den andra vara något en centralbank kan föreställa sig?

Problemet handlar om bristande ekonomisk tillväxt när detta sker. Bristande ekonomisk tillväxt leder till färre jobb och ännu fler problem längre fram. Dessutom innebär det att konsumtionen skjuts upp, vilket leder till en djupare ekonomisk lågkonjunktur.

Dagens siffror antyder att ECB kommer agera i år. Eftersom deras inlåningsfacilitet redan är under noll och att ytterligare inflation hotar deflation är det inte sannolikt att ECB kommer förändra räntan.

Därför kommer de förlita sig på kvantitativa lättnader. ECB kommer göra mer i år, annars skickar de fel signaler till marknaderna.

Alla andra centralbanker står inför samma situation, men ECB sitter fångade i och med att deras ränta redan har legat under noll i flera år nu. Andra centralbanker som tittar på ECB-experimentet med negativa räntor har antecknat detta.

Men när kommer ECB agera? Sannolikt kommer det ske under december-mötet.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.