Home > COVID-19 – nyckeln till en återgång till normalitet

COVID-19 – nyckeln till en återgång till normalitet

Coronaviruset, eller COVID-19, ledde till att normaliteten försvann. Samhället i stort fokuserar nu på hur snabbt ett vaccin kan upptäckas.

Många arbetar nu på att hitta ett vaccin. Läkemedelsföretag på alla kontinenter möter utmaningen och myndigheterna gör allt för att se till så att finansiering finns tillgänglig. Allt annat just nu är av sekundär vikt.

I och med att viruset påverkar ekonomisk tillväxt är en lösning obligatorisk. Om en lösning inte hittas är risken att den ekonomiska lågkonjunkturen blir en depression, förr snarare än senare.

Över 200 potentiella vaccin existerar redan

Mer specifikt finns det 231 möjliga vaccin i olika faser fyra månader efter att viruset nådde västvärlden. London School of Hygiene and Tropical Medicine håller koll på samtliga och övervakar hur de tar sig igenom olika testfaser.

Kina är hittills det land som har investerat mest i att hitta ett botemedel. Med sina 143 miljarder dollar får de andra ländernas åtaganden att se futtiga ut i jämförelse. Det är därför ingen överraskning att det just nu finns tre kinesiska vaccin i den tredje testfasen, ett som är framtaget av Sinovac, ett av Sinopharm och ett av Beijing Institute of Biological Products.

AstraZeneca och University of Oxford utannonserade nyligen lovande resultat från sitt vaccin. Detta vaccin befinner sig i den tredje fasen i kliniska tester, och detta potentiella botemedel är det första som den utvecklade världen är nära att börja producera.

Man kan inte heller ignorera amerikanska läkemedelsjättar och deras arbete mot att hitta ett vaccin. Moderna, Johnson&Johnson och Pfizer är samtliga involverade i denna kamp mot klockan.

Även europeiska företag arbetar på detta. Det verkar som att vi kommer nå ett genombrott förr snarare än senare av en enkel anledning – aldrig förr i historien har vartenda lands läkemedelsexperter varit involverade i en och samma process.

Och sen har vi även Ryssland som igår utannonserade att de har registrerat sitt första COVID-19-vaccin.

Allt detta jobb kommer inte vara förgäves. Marknaderna, och myndigheterna, är medvetna om hur viktigt det är att inte bara hitta en temporär lösning utan ett faktiskt botemedel.

Fram till dess dominerar optimismen. Tack vare framstegen i framtagandet av ett vaccin går aktiemarknaden upp, och Dow Jones ligger nu i närheten av rekordhöga nivåer.

Med andra ord ser det ut som att investerare vill undvika att hamna utanför marknaden när nyheterna om ett vaccin kommer. Hittills har vaccinet från Ryssland fått Dow Jones att stiga över 28 000. Hur högt kommer det stiga om en liknande utannonsering görs av ett amerikanskt företag?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto