Home > COVID-19-vaccin kan bli lösningen på den ekonomiska krisen

COVID-19-vaccin kan bli lösningen på den ekonomiska krisen

Den andra vågen av COVID-19 tog Europa på sängen. Efter mer än sex månader av denna pandemi hade man kunnat tro att Europa hade lärt sig av social distansering och påtvingad ekonomisk nedstängning.

Istället har antalet infektioner ökat exponentiellt, framförallt på grund av att folk har tröttnat på restriktionerna.

Något har dock förändrats, och det är befolkningens uppfattning om ett COVID-19-vaccin. En ny enkät av Nature Medicine som bedrevs i 19 länder visade att nästan hälften av alla respondenter hade tagit ett COVID-19-vaccin. Dessutom sade 25% av respondenterna att de tycker det är en någorlunda bra idé att ta ett vaccin. Detta kontrasterar skarpt svaren i början av pandemin och visar vilken skillnad sex månader av pandemi kan göra.

Moderna förbereder en global lansering av COVID-19-vaccin

Moderna, ett amerikanskt läkemedelsföretag, befinner sig i de sista testfaserna av ett COVID-19-vaccin. De tog över 1 miljard dollar i bidrag från olika myndigheter världen över för att ta fram detta vaccin, som heter MRNA-1273. Detta vaccin är baserat på det genetiska material som får människans immunförsvar att bekämpa viruset.

Myndigheter världen över har börjat lägga beställningar på vaccin med ett flertal läkemedelsföretag. Förberedelserna pågår även i flera länder för hur distribueringen ska gå till. Detta är inte en enkel uppgift och ställer höga krav på infrastruktur och prioriteringar.

Även med alla förberedelser och alla tillgängliga medel kommer vaccinering ta tid. Även om ett vaccin är tillgängligt i januari är det inte så att alla kommer hinna få det månaden efter. Detta är en process som tar tid, troligtvis mot slutet av 2021, om ett effektivt vaccin tas fram i början av året.

Den ekonomiska påverkan av pandemin kommer därmed finnas kvar under den största delen av nästa år. Ju fler som är villiga att ta ett potentiellt vaccin, desto snabbare kommer dock den ekonomiska återhämtningen bli.

Pandemin har medfört intensiva diskussioner om hur regeringar och myndigheter fokuserar mer på ekonomin och mindre på befolkningens hälsa. Sanningen är dock att dessa går hand i hand. En bra sjukvård kan inte uppnås utan en fungerande ekonomi.

Ett COVID-19-vaccin är därmed troligtvis den enda lösningen till denna ekonomiska kris.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.