Home > CPI i USA får USD att stiga

CPI i USA får USD att stiga

Gårdagens CPI (konsumentprisindex) i USA satte igång en ökning av USD. EURUSD-paret föll från 1,18 till 1,1730 medan GBPUSD gick ned ännu mer.

Denna stigning för dollarn är lite överraskande i och med att dollarn stängde förra veckan lågt. Dessutom återhämtade sig aktiemarknaden och Dow Jones ser ut att kunna nå över 29 000. Trycket på dollarn fortsatte även under Columbus Day (det vill säga under måndagen).

Vändningen, medan den inte är definitiv, ser ut att vara viktig av den enkla anledning att marknaden har gått i intervall under de senaste månaderna. Framöver, fram tills det amerikanska presidentvalet, kommer troligtvis intervallen fortsätta, vilket innebär att trades kommer följa denna rörelse.

Amerikansk inflationsrapport i september 2020

CPI i september följde förväntningarna. Både rubrikerna och datan visade på 0,2%, vilket var lägre än föregående 0,4%, vilket visar en desinflationstrend.

Så varför gick USD upp om inflationen fortfarande ligger under Fed:s mål och ser ut att fortsätta sjunka? Som alltid är det detaljerna som är viktiga när man tolkar finansiell data.

Först har vi den månatliga datan. Om vi adderar denna till årliga förändringar ser vi att inflationen var 1,4% YoY, och att Core CPI var 1,7%. Av dessa två är det Core som är viktigast då den representerar ett riktmärke för Fed när de mäter prisstabilitet. Detta värde ligger även relativt nära deras mål på 2%, även om deras mandat nyligen förändrades från ett linjärt mål till ett genomsnittligt mål på 2%.

Med andra ord var skadan inte så stor som många hade förväntat sig. Med tanke på inflationstrenden i Euro-området kan man säga att Fed har lyckats bättre med att generera lämpliga inflationsnivåer än européerna.

Som vi nämnde tidigare kommer denna data antagligen inte förändra marknadens förändringar under veckorna fram tills det amerikanska presidentvalet. Datan för september visar på sänkt inflationspress med en svagare konsumtion av varor.

Fokus för marknaderna ligger fortfarande på de finansiella stödpaket som det just nu förhandlas om i Washington, och för ekonomer vad påverkan kommer bli på priset på varor och tjänster.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto