Home > Cykliska bolag starka under ett negativt sentiment

Cykliska bolag starka under ett negativt sentiment

”Det råder för mycket policy-relaterad pessimism”, påpekade Andrew Garthwaite vid Credit Suisse till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades vid lunchtid 0,3 procent lägre till indexnivån 1.077,6. Omsättningen var 3,6 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 4,9 miljarder.

Utveckling i Europa var starkare, där Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX var vid 13.45-tiden mellan 0,6 till 0,7 procent högre.

Måndagen har sett ett tunt nyhetsflöde från börsbolagen, och istället är det makro som har dominerat agendan.

Den tyska regeringen står bakom ECB-chefen Mario Draghis förslag att köpa obligationer för att få ned lånekostnaderna i Spanien och Italien.

Det sade den tyska regeringens talesman Georg Streiter till journalister i Berlin på måndagen.

På frågan om förslaget är ett hot mot ECB:s självständighet svarade han att den tyska regeringen ”inte är oroad” över det.

Den svenska tjänsteproduktionen ökade med 1,1 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser i juni, jämfört med samma månad föregående år.

Vidare på statistikfronten inkom siffror från Arbetsförmedlingen som visar att antalet arbetslösa ökade med 3.610 personer vecka 31 jämfört med veckan före och uppgick till 217.155. Det innebär även en ökning med 2.834 personer jämfört med samma vecka året före.

Finnairs passagerartrafik, mätt i betalda passagerarkilometer (RPK), steg med 5,7 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol.

Frankrikes president Francois Hollande pressar på Italiens premiärminister Mario Monti att söka stöd från de europeiska stödfonderna för att dämpa investerarnas spekulationer, skriver La Repubblica.

Vidare rapporterar de att Mario Monti inte gillar tanken på att söka stöd, och kan komma att diskutera frågan med ECB-chefen Mario Draghi på måndagen.

Efter mer än en vecka av möten i Aten har vissa framsteg gjorts mellan Grekland och dess kreditgivare. På söndagen träffades Greklands finansminister Yannis Stournaras med representanterna för den så kallade trojkan (EU/IMF/ECB) för att komma till ett beslut om Grekland ska få fortsatt stöd.

”ECB Presidenten Draghi levererade något. Trots en avsaknad av detaljer märkte man att ECB:s ton har ändrats – de försöker involvera sig själva och hjälpa till. Det i sig är bra, så situationen har förbättrats jämfört med för två veckor sedan”, skrev strategerna på Nomura i ett marknadsbrev.

Hexagon fick sin rekommendation sänkt av Nordea Markets till behåll, från tidigare köp. Bolagets aktie noterades 0,2 procent högre.

Vidare sänkte Nordea Markets Medas riktkurs till 76 kronor, från tidigare 80 kronor. Läkemedelsbolagets aktie noterades 0,2 procent lägre.

Under ett negativt sentiment var det främst cykliskt som parerade nedgångarna på OMXS30. Volvo, Scania, SKF och Sandvik var kring lunchtid mellan 1,2 till 2,2 procent högre.

Finans var bland förlorarna på måndagen. Nordea, Handelsbanken och SEB var samtliga cirka 1 procent lägre, medan Swedbank gick något starkare med en nedgång på 0,2 procent.

Under eftermiddagen väntas veckostatistik från tyska Textilwirtschaft.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.