Home > Dagens marknadssammanfattning för 01/03 2021: Dow Jones vänder, USD växer sig starkare

Dagens marknadssammanfattning för 01/03 2021: Dow Jones vänder, USD växer sig starkare

Februari avslutades med att dollarn steg på hela valutamarknaden. Om denna styrka är början på en trend eller om det bara är temporärt återstår att se, då veckan är full av viktiga ekonomiska händelser.

Temat på finansiella marknader har just nu att göra med avkastningen i USA och Europa. Högre avkastning leder till oönskade, snävare villkor, och centralbankerna tvingas därmed fördubbla sina lättnader framöver.

Aktiemarknaden hade uppskattat mer lättnader. Dow Jones och resten av de amerikanska indexen ligger högt då det nya stödpaketet i USA snart kommer släppas. Denna ökning tillsammans med möjligheterna för fler lättnader i Europa har lett till högre öppningar för stora europeiska index i början av handelsveckan.

Råvaror fortsätter att tradeas med en blandad ton. Medan guldet och silvret fortsatt är svaga ligger råoljan på över 62 dollar, vilket ökar oron för inflation.

Dagens analys

Handelsveckan inleds med en dag som är full av ekonomiska händelser. Den viktigaste av dessa händelser är ISM Manufacturing-rapporten under den nordamerikanska sessionen. Marknadsdeltagare kommer fokusera på sysselsättningskomponenten i rapporten, då detta är NFP-veckan och traders brukar därmed försöka förutspå siffran innan den släpps på fredagen.

Christine Lagarde kommer tala idag, och euron lär förflytta sig efter hennes tal. Den gemensamma valutan avslutade förra månaden lågt, och EB förväntas genomföra fler lättnader framöver.

Den första centralbanken att utannonsera sitt penningpolitiska utlåtande denna månad är RBA. Den australiska dollarn föll mot den amerikanska dollarn i slutet av februari då det fanns en oro att RBA skulle genomföra mer lättnader. Vi kommer snart få reda på om så blir fallet.

Marknader att bevaka

Dow Jones, AUDUSD, silver – marknaderna i fokus idag.

Dow Jones

Dow bröt det horisontella stödet förra fredagen och försöker nu ta sig förbi området igen. Terminspriserna har stigit efter positiva nyheter över helgen att representanthuset har godkänt det nya stödpaketet. Dow Jones behöver ta sig förbi detta område för att inleda en ny stigning. Om inte kommer björnarna på marknaden försöka trycka ner priset lite till.

AUDUSD

AUDUSD hade en svag vecka i slutet av förra handelsmånaden. Valutaparet bröt den lägre kanten av det nedåtgående mönstret (stigande vimpel) och hotar nu att gå ännu lägre. Guldet sjönk även mot slutet av förra veckan, vilket satte mer press på AUDUSD-paret.

Silver

Även silvret är svagt. Förflyttningen nedåt i slutet av förra veckan bröt nacklinjen av det inverterade ”head and shoulders”-mönstret”. Den uppmätta rörelsen av detta mönster pekar mot mer svaghet framöver, vilket sätter press på råvaruvalutor som den australiska dollarn.

Vinnare och förlorare

USD stiger på valutamarknaden, medan terminspriser på aktiemarknaden vänder från fredagens låga nivåer. Råvaruvalutorna är dagens förlorare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.