Home > Dagens marknadssammanfattning för 02/03 2021: Svag EUR, stark USD, svaga råvaror

Dagens marknadssammanfattning för 02/03 2021: Svag EUR, stark USD, svaga råvaror

NFP-veckan inleddes med att aktiemarknaderna gjorde en U-sväng jämfört med förra fredagens stängning. Alla stora amerikanska index återhämtade det som de tappade förra veckan och presterade starkt igår. ISM Manufacturing-rapporten ledde denna vändning då den hamnade på över 60, vilket signalerar en stark ekonomisk återhämtning.

Terminspriserna pekade mot en högre öppning i USA, och de europeiska indexen presterade också starkt. Tyska Dax specifikt hade en stark session och öppnade med att stiga. I Europa pratas det nu om ett kontroversiellt pass för vaccinerade personer. Medan detta är ett riskabelt koncept är det utformat för att hjälpa de ekonomier vars BNP till stor del kommer från turismen (exempelvis Spanien, Italien, Grekland).

Råvaror underpresterade igår då råoljan sjönk under 60 dollar inför OPEC-mötet senare denna vecka. Guldet fortsätter att sjunka, vilket sätter press på den australiska dollarn.

Dagens analys

Varken London-sessionen och den nordamerikanska sessionen innehåller viktig ekonomisk data. Det är bara rapporten om kanadensisk BNP som kan leda till volatilitet för CAD-paren, framförallt om de faktiska siffrorna avviker avsevärt från prognosen.

Fokus kommer därmed ligga på aktiemarknaden. Kom ihåg att detta är en NFP-vecka, vilket oftast karaktäriseras av snäva intervall fram tills fredagen, så om vi får se något annorlunda bör det vara en avvikelse från normen.

Marknader att bevaka

Guld, EURUSD, USDJPY – marknaderna i fokus idag.

Gold

Guldet nekades vid 1 760 dollar, vilket är en nivå som har visat sig vara viktig. Från och med nu bör endast en förflyttning över denna nivå anses vara tjurartad. Den huvudsakliga trenden för guldet fortsätter dock att vara nedåtgående.

EURUSD

EURUSD är tillbaka på 1,20. Detta runda tal är lockande för marknaden, och den stora frågan är nu vart paret är på väg efter detta?

Förra veckan köpte ECB färre obligationer under sitt PEPP-program än vad marknaden förväntade sig, trots att ECB-medlemmar pratade om en ökad takt i sitt inköpsprogram. Sannolikheten är därmed stor att vi får se en signifikant ökning denna vecka, vilket innebär att EURUSD har utrymme nedåt under dagarna inför NFP.

USDJPY

USDJPY-paret har rört sig i en perfekt stigande kanal under 2021. Paret har fortsatt att nå högre höjder och högre låga noteringar i en påtaglig risk-on-miljö, och har hittills reagerat på både dynamisk resistens och stöd.

Just nu möter marknaden dynamisk resistens, och förväntas ta ett par steg tillbaka. En förflyttning nedåt för USDJPY leder dock ofta till att EURUSD stiger. Om denna korrelation bryts kan vi förvänta oss att EURJPY sjunker snabbare än andra stora par.

Vinnare och förlorare

Euron är förloraren idag då valutan har korrigerat tungt på valutamarknaden. Dollarns vändning fortsätter efter att den konsoliderade igår i snäva intervall.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto