Home > Dagens marknadssammanfattning för 04/03 2021: Ädelmetaller under press, oljan stabil, dollarn växer sig starkare

Dagens marknadssammanfattning för 04/03 2021: Ädelmetaller under press, oljan stabil, dollarn växer sig starkare

Efter att veckans första två handelsdagar förde med sig balans på aktiemarknaden vände igår amerikanska index till röda territorier. Samtidigt vände dollarn uppåt (endast en aning), och pressen på de europeiska marknaderna ökade.

IT-sektorn minskade mest igår. Nasdaq 100, vilket är det främsta indexet för sektorn, sjönk med över 2%. Apple ligger också nere för året, medan Tesla sjönk ytterligare 5%. Av de stora aktiemarknadsindexen var det endast Dow Jones som presterade väl, troligtvis tack vare att detta index har mindre exponering mot IT-sektorn.

I Europa följde marknaderna de amerikanska indexen. När denna artikel skrivs ligger terminspriserna i röda territorier – Ibex i Spanien ligger nere med 0,57%, Dax i Tyskland ligger nere med 0,2% och EURO STOXX 50 ligger nere med 0,08%. Som du kan se är detta inget dramatiskt och ligger i linje med de nivåer vi har sett nyligen, men det är fortfarande ett tecken på svaghet.

På råvarumarknaden ligger WTI-råoljan på över 61 dollar igen. Naturgasen har stigit med 0,21% medan guldet har hittat stöd vid 1 710 dollar.

Dagens analys

Med en dag kvar tills NFP-rapporten i USA ligger fokus idag på rapporten om arbetslöshetsansökningar och det tal som Jerome Powell håller under den nordamerikanska sessionen. ADP igår var en besvikelse. Medan siffrorna var positiva skiljde sig de faktiska siffrorna från prognosen avsevärt, vilket leder till att många tvivlar kring arbetsmarknadens återhämtning. Information från OPEC-mötet idag kan få priset på olja att röra på sig, så det finns en risk för volatilitet på finansiella marknader.

Marknader att bevaka

Råolja, GBPUSD, silver – marknader i fokus idag.

Råolja

Råoljan har ännu inte tagit sig förbi resistensen, men ligger över 60 dollar, vilket är en signal på en stigande trend på kort och medellång sikt. Medan priset befinner sig i den stigande kanalen ligger pressen kvar uppåt. Vad som är intressant är att den senaste nedgången fann stöd vid ett sammanflödesområde. Å ena sidan agerade 60 dollar-nivån som horisontellt stöd, men å andra sidan agerade den stigande kanalens lägre kant som ett dynamiskt stöd. De som satsar på att råoljan ska sjunka bör komma ihåg att det blir svårt för råoljan att sjunka så länge som den fortsätter serien med högre höjder och högre låga noteringar. OPEC-mötet idag kan få marknaden att röra på sig.

GBPUSD

GBPUSD har formerat ett möjligt ”head and shoulders”-mönster där den högra axeln har hittat stöd runt 1,40. En förflyttning under nacklinjen innebär problem för de som satsar på att GBP ska stiga, men troligtvis blir det ett svar på en starkare dollar om det sker.

Silver

Silvret återspeglar svagheten i ädelmetallerna. Ingen förstår helt och hållet avvikelsen för ädelmetaller som guld och silver från andra marknader, framförallt med tanke på att inflationen stiger. Både guldet och silvret har en nedåtgående ton, och silvret träffar nya lågpunkter. Om säljpressen blir ännu mer intensiv kan björnar på marknaden försöka få priset på silver att nå hela vägen ned till den uppmätta rörelsen.

Vinnare och förlorare

Nasdaq 100 var gårdagens förlorare då IT-sektorn pressades nedåt. USD vände från gårdagens förluster och steg mot EUR, GBP, CHF och JPY.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.