Home > Dagens marknadssammanfattning för 08/04 2021: Stark euro inför ECB-protokoll, Fed:s Powell i fokus

Dagens marknadssammanfattning för 08/04 2021: Stark euro inför ECB-protokoll, Fed:s Powell i fokus

Konsolidering är det som just nu sker på finansiella marknader då aktier, råvaror och till och med valutor rör sig i snäva intervall. Med endast ett par handelsdagar kvar denna vecka lär investerare nu positionera sig inför nästa veckas huvudsakliga händelser.

Amerikanska aktieindex ligger nära sina toppnivåer. Samtidigt ligger aktiemarknadsindexen i Europa högt med Dax som bästa exempel på det.

Prisförändringarna på valutamarknaden är fortsatt blandade. Den amerikanska dollarn har tappat mot vissa medan den har ökat mot andra. Den viktigaste prisförändringen på sistone har skett på EURUSD-paret som steg från 1,17 förra veckan till 1,19 igår.

Även råvaror handlas i snäva intervall. Råoljan ligger just nu på runt 60 dollar medan guldet och silvret är oförändrade, men guldet köps och säljs med en budton.

Dagens analys

Två huvudsakliga händelser är värda att bevaka idag. En av dem är protokollet från ECB:s penningpolitiska möte, och den andra är Fed-ordförande Powells ingripande på IMF-mltena.

Den första händelsen är viktig för euro-paren då den ”signifikanta ökningen” av PEPP-inköp som utannonserades av ECB under det senaste mötet fortfarande inte har materialiserats. Därmed finns det en förvirring bland marknadsdeltagare, vilket kan vara anledningen bakom den senaste stigningen för EURUSD.

När ordförande Powell på Fed talar lyssnar marknaden. Vi lär därmed se ökad volatilitet på USD-par idag.

Marknader att bevaka

FTSE100, EURUSD, WTI-råolja – marknader i fokus idag.

FTSE100

FTSE100 visar äntligen livstecken. Efter att ha brutit ut ur den triangel som fungerade som ett fortsättningsmönster fann indexet stöd vid triangelns övre kant. Nu bör tjurar på marknaden överväga två saker.

För det första har vi en förändring bortom de höga nivåerna innan pandemin. Om andra aktiemarknadsindex gjorde det bör väl även FTSE100 kunna göra det?

För det andra har vi vimpelformationens uppmätta rörelse, vilket pekar mot ännu högre nivåer. Allt sammantaget ser det positivt ut för FTSE100, samtidigt som indexet ligger över den övre trendlinjen av ett triangulärt mönster.

EURUSD

Den tekniska bilden avslöjar inte ett signifikant mönster på EURUSD-paren, men den visar hur viktig 1,20-nivån är. Detta runda tal fungerar som starkt stöd på vägen nedåt, och som resistens under det första försöket uppåt. Efter ett inverterat ”head and shoulders”-mönster sent i mars ser det ut som att EURUSD-paret är starkt nog för att ta sig tillbaka till 1,20-nivån.

WTI-råolja

WTI-priset på råolja befinner sig i en konsolidering runt 60 dollar, och det triangulära mönstret som formeras nu ser ut att luta nedåt. Om ett sjunkande genombrott äger rum kan en nivå på 52 dollar erbjuda stöd nedåt.

Vinnare och förlorare

Euron är handelsdagens vinnare och steg mot JPY, GBP och USD. Råoljan ser svag ut, och man bör inte avfärda ytterligare korrigering.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.