Home > Dagens marknadssammanfattning för 09/03 2021: Silvret fortsätter nedåt, USD spänner musklerna, CAD stiger efter högre oljepriser

Dagens marknadssammanfattning för 09/03 2021: Silvret fortsätter nedåt, USD spänner musklerna, CAD stiger efter högre oljepriser

Över helgen godkände den amerikanska kongressen ett nytt finansiellt stödpaket till ett värde av 1,9 biljoner dollar, vilket ledde till köphets på aktiemarknaderna. Med tanke på storleken på paketet och hur viktiga amerikanska aktiemarknader är för internationella finansiella marknader påverkade även nyheterna andra marknader.

Dax i Tyskland ligger nära rekordhögt, en bra bit över 14 000 och FTSE 100 ligger på över 6 700. Ett par intressanta avvikelser har dock formerats. Exempelvis nådde Dow Jones nya rekord, men Nasdaq 100, IT-indexet, fortsatte att korrigera. Den amerikanska dollarn har hållit sig stark och ökat mot andra valutor, både mot utvecklade marknader och tillväxtmarknader.

När det kommer till råvaror bröt guldet under 1 700 dollar. Från ett tekniskt perspektiv är detta en sammanflödesområde där både dynamisk och horisontellt stöd möts. Råoljan ligger på över 64 dollar och silvret lyckas knappt hålla sig fast vid 25 dollar.

Dagens analys

Precis som igår är detta en dag utan relevant ekonomisk data. Marknadsdeltagare har därför tid på sig att förbereda sig inför ECB-mötet på torsdagen, vilket är veckans viktigaste händelse.

Fram till dess är det värt att nämna att ECB har skickat blandade signaler på sistone. Å ena sidan signalerade de en avsikt att genomföra fler lättnader via tal av medlemmar. Å andra sidan, med tanke på den svaga PEPP-datan som avslöjades igår, har ECB inte ökat sina inköp. Till följd av det har euron funnit en botten och vände från 1,1840 (EURUSD) och pressar 130 (EURJPY).

Marknader att bevaka

Silver, GBPUSD, EURUSD – marknader i fokus idag.

Silver

Silvret fortsätter att vara svagt inuti den nedåtgående kanalen. Ända sedan silvret bröt nacklinjen i ”head and shoulders”-mönstret har det tradeats med en svag ton. Naturligtvis beror detta på vad guldpriset gör. Guldet bröt under 1 700 dollar igår, och mer svaghet bör leda till liknande prisförändringar för silvret.

GBPUSD

Något intressant håller på att hända med GBPUSD-paret. Även här såg vi nyligen ett brott av ”head and shoulders”-mönstret men utan uppföljning. Eftersom marknaden ligger nära 1,40 bör vi inte överraskas av att se en vändning och en ogiltigförklaring av mönstret. En ny lågpunkt sätter press nedåt, men en vändning över 1,40 antyder snarare ett nytt försök uppåt.

USDCAD

En annan marknad, ett annat ”head and shoulders”-mönster. Denna gång pratar vi om ett inverterat sådant mönster där prisförändringarna just nu konsolideras vid den högra axeln. USDCAD-paret är det svagaste på valutamarknaden av en enda anledning, nämligen att WTI-priset på råolja fortsätter att stiga. Detta låg på över 64 dollar igår utan tecken på en vändning, vilket får CAD att ligga högt mot andra valutor.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn fortsätter att vara veckans vinnare, framförallt då den avvek från aktierna under handelsveckans första dag. Även CAD är stark. Å andra sidan fortsätter JPY nedåt då USDJPY-kursen låg på över 109 tidigare idag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.