Home > Dagens marknadssammanfattning för 10/03 2021: Amerikanska aktier tillbaka högt, EUR svag inför ECB-möte, CAD hotande stark för BOC

Dagens marknadssammanfattning för 10/03 2021: Amerikanska aktier tillbaka högt, EUR svag inför ECB-möte, CAD hotande stark för BOC

Finansiella marknader firade gårdagens OECD-rapport, som visade sig vara mer optimistisk än förväntat. Rapporten höjde den globala tillväxtprognosen för 2021 efter mer ekonomiskt stöd i USA, och en ökad vaccinationstakt.

Aktierna firade detta och Nasdaq 100 hade en av sina bästa dagar på flera månader. Tesla exempelvis gjorde en tvåsiffrig ökning, tillsammans med ett flertal andra företag som på sistone har sålts. Dow-indexet nådde nya höjdpunkter, vilket är ytterligare ett tecken på att aktiemarknaden fortsätter att öka.

I Europa nådde tyska Dax 14 450 punkter, och det ser ut som att indexet har brutit över den viktiga 14 000-nivån. Europe 50-indexet ligger nu nära 3 800, samtidigt som FTSE har det svårt att konsekvent ta sig över 6 700 punkter.

Den amerikanska dollarn tradeas med en blandad ton. Sedan starten av handelsveckan har vi sett konsolidering, då viktiga ekonomiska rapporter och händelser börjar komma idag.

När det kommer till råvaror steg guldet med cirka 2% igår, men säljare klev snabbt in. Guldet återhämtade sig till 1 700-nivån men inte med mycket övertygelse. Till följd av det finns det fortfarande press nedåt. När det kommer till WTI-oljan ligger den på runt 64 dollar och hittar bud vid varje dipp.

Dagens analys

Tre stora händelser påverkar prisförändringarna idag. Först har vi CPI i USA. Core-segmentet är viktigast här och positiva överraskningar bör få dollarn att röra på sig.

För det andra har vi utlåtandet från Kanadas centralbank, som bör bli intressant med tanke på den kanadensiska dollarns styrka. CAD förstärktes mot sina rivaler och sjönk till under 1,50 mot euron nyligen, vilket ledde till en oro angående påverkan av kanadensisk export. De stigande oljepriserna kompenserade dock delvis för den starka kanadensiska dollarn.

Slutligen har vi råoljelagren i USA, som är viktiga för oljepriset. USA är fortfarande en stor konsument, och förändrade lagernivåer påverkar direkt priset på olja (och värdet på råvaruvalutor som CAD).

Marknader att bevaka

Dow Jones, EURGBP, EURJPY – marknaderna i fokus idag.

Dow Jones

Dow Jones slog ett flertal rekord denna vecka, men björnar på marknaden bevakar diagrammet noga. Medan serien som består av högre låga nivåer och högre höga nivåer är intakt är prisförändringen stigande, men en nedåtgående avvikelse syntes på det dagliga diagrammet då de senaste ökningarna saknar kraft. Stöd kan ses på 30 000 eller under.

EURGBP

Dramatiska händelser på EURGBP då paret störtdyker. Inför ECB:s beslut om en dag ser det ut som att paret kommer bryta igenom det viktiga stödet. Om vi inte ser någon vändning finns det inte mycket stöd innan 0,82-området.

EURJPY

EURJPY har också problem vid de höga nivåerna. Paret formerade en stigande kil, samt ett triangulärt mönster mot slutet av denna kil. Triangeln kan agera både som ett fortsättnings- och vändmönster. Just nu ser det ut som att paret pekar nedåt, baserat på prisförändringarna för andra EUR-par. Ett genombrott under den lägre kanten av mönstret kan leda till ytterligare svaghet.

Vinnare och förlorare

EUR fortsätter att falla mot råvaruvalutor och USD, medan råoljan ligger kvar högt. Man bör även nämna den amerikanska aktiemarknadens styrka, som definitivt än anmärkningsvärd.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.