Home > Dagens marknadssammanfattning för 11/03 2021: Guldet vänder, EUR väntar på ECB, Dow Jones rekordhögt

Dagens marknadssammanfattning för 11/03 2021: Guldet vänder, EUR väntar på ECB, Dow Jones rekordhögt

Euforin på finansiella marknader fortsätter under ECB-dagen. Inför handelsveckans viktigaste händelse är dollarn fortfarande svag, och aktierna i USA och Europa slår nya rekord.

Anledningen till de senaste risk-on-rörelserna kommer från USA. Över helgen klubbade senaste igenom ett nytt stödpaket. Snabbspola fram tre dagar så har paketet nu blivit godkänt av representanthuset, och förväntas ligga på presidentens skrivbord för påskrift på fredag.

Stödpaketet på 1,9 biljoner dollar är enormt, och faktumet att det godkändes i både representanthuset och senaten är imponerande. Finansiella marknader tog detta som ett tecken på förtroende och hyllade Bidens administration för hur de har fått igenom detta, vilket har skett på ett helt annat sätt än det som marknaderna fick bevittna de senaste fyra åren.

Dow Jones ligger nu på över 32 400, Dax-indexet i Tyskland öppnade över 14 500 och även FTSE100 i Storbritannien låg högt i morse.

När det kommer till råvaror har guldet gjort en stark vändning efter att dollarn började sjunka. Den tekniska bilden har imponerats avsevärt då dollarn fortfarande ligger lågt. WTI-priset på råolja ligger på över 65 dollar och kopparn fortsätter att stiga, idag med 1,9%.

Eftersom detta är en ECB-dag ligger euron i fokus. Just nu tradeas den med en budton mot USD och JPY men säljs fortfarande mot råvaruvalutor som GBP.

Dagens analys

Inget annat idag är lika viktigt som ECB-mötet, som sker inom ett par timmar när denna artikel skrivs. Det amerikanska stödpaketet ledde till att europeiska marknader steg, då de verkar som att de tradear i sympati med amerikanska aktier. Tanken är att det nya stödpaketet får svallvågseffekter på USA:s huvudsakliga handelspartners, och Euro-området är en sådan.

Dagens ECB-möte blir viktigt då det på sistone har sänt avvikande signaler till finansiella marknader. Å ena sidan leder hög ränta i USA till oönskade snävare villkor i Europa. Till följd av det reagerade ECB med duvaktiga kommentarer. Å andra sidan har inga åtgärder skett hittills – kommer de idag?

Marknader att bevaka

Guld, EURUSD, USDJPY  – marknader i fokus idag.

Guld

Guldets nedgång kom i form av en fallande kil som på sistone har brutits med en stigning. En sådan kil återgår oftast minst med 50%, och ofta med 100%. Till följd av det har guldtjurar ett konstruktivt argument för att guldet ska stiga ännu mer.

EURUSD

EURUSD vill gärna ta sig över den magiska 1,20-nivån, efter att ha legat så lågt som 1,1840 i början av handelsveckan. När paret nådde 1,1840 var det dock extremt översålt. Det är inte ofta marknadsdeltagare tar en chans på en sådan nivå, bara ett par dagar innan ett ECB-möte. När det kommer till prisförändringarna är 1,20-nivån en möjlig nivå att satsa på.

USDJPY

USDJPY-paret nådde den övre kanten av den stigande kanalen och korrigerade sedan en aning. Paret nådde över 109 tidigare denna vecka innan det började vända. Traders vet att den japanska centralbankens penningpolitiska utlåtande kommer nästa vecka, vilket kan få konsekvenser för kontrollen av avkastningskurvan. Ryktena säger att centralbanken är villig att låta kurvan fluktuera runt noll-nivån, vilket erbjuder mer flexibilitet, vilket bör leda till att yen stiger, om det stämmer.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn ligger fortsatt högt, och amerikanska aktier är vinnare denna vecka – framförallt Dow Jones.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.