Home > Dagens marknadssammanfattning för 15/03 2021: Lägre USD, högre olja inför FOMC-mötet på onsdag

Dagens marknadssammanfattning för 15/03 2021: Lägre USD, högre olja inför FOMC-mötet på onsdag

Handelsveckan inleds positivt på så sätt att frenesin på den amerikanska aktiemarknaden även har drabbat den europeiska marknaden. I fredags stängde Dow Jones nära 33 000, vilket markerar en otrolig stigande trend efter att det nya stödpaketet godkändes. Enligt uppskattningarna kommer stödpaketet nå det amerikanska folket så tidigt som denna månad, så påverkan på ekonomin och aktiemarknaden förväntas ses under det andra kvartalet.

De europeiska aktiebörserna öppnade högt idag. Det spanska indexet Ibex ligger över 8 700, Dax i Tyskland har stigit med 0,30% och brittiska FTSE100 har stigit med 0,46%.

Guldet återhämtade lite av det som gått förlorat, men klarar inte av att stiga mer. Just nu ligger det på över 1 720, men utan övertygelse. Så länge som det ligger nära 1 700 dollar finns det fortfarande press nedåt. Å andra sidan fortsätter oljan att stiga. Den öppnade veckan över 66 dollar och fortsätter att skapa en oro angående inflation.

Dagens analys

Den ekonomiska kalendern innehåller inte mycket information idag eller imorgon. Traders har därmed tid att förbereda sig på veckans huvudsakliga händelse, nämligen FOMC-mötet på onsdag  (Federal Open Market Committee).

Marknader att bevaka

Olja, Dax, EURGBP  – marknader i fokus idag.

Råolja

Priset på olja fortsätter befinna sig i en stigande kanal och bröt den stora resistensen vid 60 dollar för ett bra tag sedan. Så länge som oljan befinner sig i den stigande kanalen finns det ingen bra anledning att satsa på en vändning.

Dax-indexet

Ett av de mest intressanta diagrammen på sistone visar en stigande triangel på Dax-indexet. Det tyska indexet steg efter den nya rundan stödpaket i USA, och har fortfarande utrymme att stiga för att nå den uppmätta rörelsen.

EURGBP

Utöver Fed-mötet på onsdag kommer Bank of England leverera sitt penningpolitiska utlåtande. EURGBP befinner sig vid ett kritiskt stöd, och en brytning nedåt kan leda till en kraftigt nedåtgående trend hela vägen mot 0,82.

Vinnare och förlorare

Dollarn fortsätter att säljas, vilket även gäller för JPY. Detta kan förändras när Fed levererar sitt utlåtande och sina prognoser senare under handelsveckan. Oljan hittar fortfarande köpare, och den nästa stora nivån är 70 dollar.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.