Home > Dagens marknadssammanfattning för 16/03 2021: RBA slår ner AUD, Amerikanska aktier fortsatt högt, FTSE100 ser konstruktiv ut

Dagens marknadssammanfattning för 16/03 2021: RBA slår ner AUD, Amerikanska aktier fortsatt högt, FTSE100 ser konstruktiv ut

Handelsveckan startade långsamt som väntat, mycket i och med det viktiga Fed-mötet på onsdag. Med andra ord är investerare inte villiga att ta en risk innan Fed avslöjar sin ”dots plot” imorgon.

Den amerikanska aktiemarknaden hade ännu en spektakulär måndag. Alla tre stora index – Dow Jones, S&P500, Nasdaq100 – stängde högt, och Dow Jones nådde ett nytt rekord. Av dessa tre steg Nasdaq100 med över 1%, då det återhämtade sig från den senaste korrigeringen.

I Europa ligger aktiemarknaden fortsatt högt, trots att indexen inte delar den köpfrenesi som vi har sett i USA. Ett stort problem är det totala fiaskot som har att göra med vaccinationsutrullningen i EU, då stora EU-länder har slutat använda sig av AstraZenecas vaccin. Till följd av det stängde de första börserna platt för dagen, och kunde inte följa utvecklingen USA.

WTI-priset på råoljan föll 1% medan naturgasen tappade 2% under en sällsynt dålig dag för energimarknaderna. När det kommer till råvaror återhämtade guldet och silvret lite av de senaste förlusterna och steg med 0,5% respektive 1,6%.

Dagens analys

Rapporten om detaljhandeln i USA är handelsdagens höjdpunkt. Marknaden förväntar sig att försäljningen ska ha minskat i februari, men det finns en möjlighet här att siffrorna visar en positiv överraskning. Om så blir fallet kan investerarnas optimism stiga ännu mer, då detta antyder en snabbare ekonomisk återhämtning än väntat. Förvänta dig dock inte mycket av reaktionen på rapporten då marknadsdeltagare fortfarande väntar på vad Fed kommer göra imorgon.

Markets att bevaka

FTSE100, AUDUSD, EURGBP – marknaderna i fokus idag.

FTSE100

FTSE100 fortsätter sin stigande trend, trots faktumet att de senaste siffrorna visar en massiv minskning i handeln med EU. Detta är det första tecknet på Brexit påverkan på handeln, och liknande siffror lär rapporteras under de kommande månaderna. FTSE100 ligger dock fortfarande över den stigande triangelns trendlinje, med en uppmätt rörelse mot nya höjder.

AUDUSD

Australiens centralbank (RBA) brottas med att hålla nere obligationsräntan. Banken gjorde det inte till en hemlighet att de försöker kontrollera avkastningskurvan, och en högre AUD är inte önskvärd för banken. Därmed har AUDUSD korrigerat från den dynamiska resistensen, och mer potential nedåt finns om de lägre höjderna håller. Fed kommer imorgon visa sina avsikter för framtiden, vilket lär påverka dollarns riktning.

EURGBP

Med två dagar kvar tills BOE:s möte har EURGBP vänt från det viktiga stödet. Medan det fortfarande är tidigt är detta inte en överraskande reaktion med tanke på den starka resistens som tidigare har erbjudits. Tjurar på marknaden lär vilja vänta och se om marknaden är stark nog att ta sig mot de tidigare låga höjderna. Om den brittiska centralbanken åter börjar diskutera negativa räntor kan vändningen på EURGBP-paret bli ännu mer kraftfull.

Vinnare och förlorare

AUD är den stora förloraren då RBA tappar sitt tålamod med sin starka valuta. Amerikanska aktier är vinnare, då de stora indexen fortfarande stänger nära rekordhöga nivåer.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.