Home > Dagens marknadssammanfattning för 17/02 2021: Dow Jones ligger fortsatt högt medan guldet sjunker

Dagens marknadssammanfattning för 17/02 2021: Dow Jones ligger fortsatt högt medan guldet sjunker

De finansiella marknaderna visade nytt livstecken efter en långsam start på handelsveckan. Dagens ekonomiska rapporter är tillräckligt viktiga för att få marknaderna att röra på sig, då traders börjar fokusera på den andra halvan av denna korta handelsmånad.

Aktiemarknaderna i USA höll sig stadigt igår. Trots de pågående elavbrotten i Texas och närliggande delstater och en svår vinter ser framtiden ut tack vare det kommande stödpaketet, samt den ökade takten av COVID-19-vaccinationer. Till följd av det stängde indexen nära rekordhöga nivåer igår.

I Europa följer aktiemarknaderna det som händer i USA. Dax-indexet ligger fortfarande över 14 000 punkter, vilket är en viktig nivå ur ett stigande perspektiv, samtidigt som euron visar svaghetstecken då den föll under 1,21 igår efter att ha legat så högt som 1,2160 igår.

När det kommer till råvaror och alternativa investeringar är bilden så blandad som den kan bli. Å ena sidan ligger oljan på över 60 dollar. Å andra sidan har guldet tagit ett par steg tillbaka och ligger nu en bra bit under 1 800 dollar. För att addera ännu mer förvirring har Bitcoin, en alternativ investering för många, nått nya rekord och sitter nu över 50 000 dollar.

Dagens analys

Inflationen i Storbritannien steg en bit till i morse. Inflationen har slagit förväntningarna och visat att inflationen fortsätter stiga i en annan viktig ekonomi. Utöver det kommer marknaderna idag fokusera på detaljhandeln i USA för januari, och CPI (Consumer Price Index) i Kanada.

Marknader att bevaka

Fokus idag ligger på Dow Jones förmåga att hålla sig över resistensen, och på dollarn för att se om marknaden kommer bekräfta vändmönstren på USDCAD och USDCHF.

Dow Jones

Dow Jones har slagit nya rekord denna vecka när indexet steg ännu högre på måndagen. Gårdagen korrigerades dock en aning, och om vi inte ser något annat idag finns det en chans att indexet kommer ta ett par kliv tillbaka till det blåa området på diagrammet ovan, vilket innebär att ett ”head and shoulders”-mönster hade formats.

USDCAD

Vi har redan pratat om detta mönster tidigare och då menat att prisförändringarna efter en fallande kil oftast kommer tillbaka och testar mönstret igen. Detta är precis vad som sker med USDCAD, som har testat kilen och blivit nekad. CPI idag blir avgörande för den fallande kilen, som har en uppmätt rörelse som är lika med hälften av distansen som priset har rört sig under den fallande kilen.

USDCHF

Ett annat vändmönster på ett viktigt USD-par, nämligen ett ”head and shoulders”-mönster på USDCHF. En närmare titt på diagrammet ovan visar att marknaden inte nådde den uppmätta rörelsen, vilket är den minsta distans priset bör resa efter ett sådant mönster. Det är inte heller ovanligt för priset att testa nacklinjen igen, vilket var precis det som nu hände. Efter en vändning från de nuvarande nivåerna lär marknaden stiga lite till, samtidigt som den håller sig till det nya mönstret av höga lågpunkter.

Vinnare och förlorare

Oljan och Bitcoin är dagens vinnare, trots faktumet att dollarn visar nya tecken på styrka och börjar formera vändmönster. Guldet är onekligen veckans förlorare hittills.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto