Home > Dagens marknadssammanfattning för 17/03 2021: Fed-möte idag, GBP väntar på BOE, JPY säljs inför BOJ-möte

Dagens marknadssammanfattning för 17/03 2021: Fed-möte idag, GBP väntar på BOE, JPY säljs inför BOJ-möte

Efter den europeiska centralbankens (ECB) möte förra veckan har de finansiella marknaderna rört sig i snäva intervall då de väntar på FOMC-utlåtandet och Fed:s budskap idag. Till följd av det har aktieindexen i USA legat runt sina rekordhöga nivåer, och i vissa fall även stigit och slagit nya rekord. Exempelvis slog S&P500 nya rekord igår.

I Europa ligger Euro Stoxx 600 på sin högsta nivå under det senaste året, och ligger även nära rekordhöga nivåer. Trots den fruktansvärt dåliga vaccinutrullningen i Europa, och trots att många länder lider av en ny våg infektioner, har investerare valt att fokusera på den ekonomiska återhämtning som sker när pandemin är över.

Råoljan tappade cirka 1% igår, då nya siffror från råoljelagren kommer senare under den nordamerikanska sessionen. Den ligger fortfarande en bra bit över 60% och har fortfarande en stigande trendlinje. Koppar och silver tappade 2% respektive 1%, medan guldet inte förändrades.

Dagens analys

Inga fler bets – Fed-dagen är äntligen här! Månadens händelse för marknadsdeltagare är äntligen här. Under den nordamerikanska sessionen släpper Fed sitt utlåtande och sin ekonomiska prognos, och inget annat spelar någon roll, oavsett om man är intresserad av valutor, fast avkastning eller aktier. Oavsett vilket marknad man är intresserad av är detta något man inte får missa, då allt annat bleknar i jämförelse.

Eftersom finansiella marknader rör sig baserat på framtida förväntningar ligger fokus idag på centralbankens ekonomiska prognoser, mer specifikt deras ”dots plot”. Om Fed signalerar en mer hökaktig hållning kan det överraska marknaden.

Utöver Fed-mötet kommer även CPI i Kanada och råoljelagren påverka den kanadensiska dollarn. Fokus ligger dock fortfarande på Fed och deras budskap till finansiella marknader.

Marknader att bevaka

Gold, GBPUSD, USDJPY – marknaderna i fokus idag.

Guld

Guldet har problem vid den första resistensnivån efter att det bröt över den övre trendlinjen av den fallande kilen. Med bara ett par timmar tills Fed:s möte pressas nu guldpriset av den stigande räntan i USA. Om obligationsräntan fortsätter att stiga efter Fed:s beslut och presskonferens idag kan guldet nå nya låga nivåer. Till följd av det är de horisontella områdena som har markerats på diagrammet viktiga för framtida prisförändringar.

GBPUSD

Idag och imorgon är två viktiga dagar för GBPUSD-paret. Å ena sidan kan dagens Fed-möte förändra den tekniska bilden helt och hållet. Å andra sidan kan Storbritanniens centralbanks beslut imorgon göra precis samma sak, fast i motsatt riktning. Oavsett hur det blir hjälper det att studera de tekniska nivåerna. En snabbtitt på diagrammet ovan får det att kännas osannolikt att priset inte stoppar igen vid 1,40-nivån. Traders bör förvänta sig att detta område agerar som resistens, och om den brittiska centralbanken börjar prata om negativa räntor igen kan det bli ett kraftfullt stopp här.

USDJPY

USDJPY har varit en av de mest intressanta marknaderna på sistone, och just nu ligger paret högt. Det fortsätter att ligga runt 109 inför den japanska centralbankens beslut på fredagen, och det ser ut som att 110 är lockande för paret. Sämre momentum indikerar dock en möjlig svaghet, och att marknaden är utsträckt. De som satsar uppåt bör vara försiktiga.

Vinnare och förlorare

JPY är just nu förloraren på valutamarknaden, medan S&P500 är vinnaren på aktiemarknaden (slog nya rekord igår).

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.