Home > Dagens marknadssammanfattning för 18/03 2021: Fed inte oroade över inflation, EURUSD under press, EURGBP sjunker inför BOE-mötet

Dagens marknadssammanfattning för 18/03 2021: Fed inte oroade över inflation, EURUSD under press, EURGBP sjunker inför BOE-mötet

FOMC-utlåtandet och prognoserna från igår fick dollarn att sjunka och aktiemarknaden att stiga. Fed tog inte några steg tillbaka från sina lättnader, trots press från positiva ekonomiska siffror och en allt snabbare vaccinationsgrad.

Då de signalerade för temporär inflation och en starkare BNP än väntat ledde Fed:s budskap till risk-on på finansiella marknader. Direkt efter FOMC-utlåtandet steg Dow närmare sina rekordhöga nivåer, dollarn minskade på hela valutamarknaden och trenden förändrades inte under hela presskonferensen som följde.

I Europa ligger de huvudsakliga indexen i snäva intervall och väntar på information från USA. EU-kommissionen gav igår fler detaljer om vaccinationsplanen, medan de flesta europeiska länderna har meddelat att en tredje våg har startat.

Råvarorna hade en blandad ton igår. Ädelmetallerna hade en riktigt bra dag igår efter Fed:s budskap. Guld och silver steg med 1% respektive 2%, medan råoljepriserna minskade en aning mer än en 0,5%. Koppar hade även en bra dag och steg med nästan 2% då köpfrenesin på råvaror fortsätter.

Dagens analys

Idag handlar mycket om hur marknaderna bearbetar Fed:s budskap, och vad den brittiska centralbanken beslutar. När det kommer till Fed:s budskap blir det intressant att se om de europeiska indexen följer de amerikanska, då den förbättrade ekonomiska prognosen på andra sidan Atlanten påverkar även Europa positivt. Man kan även vända på myntet och mena att en djupare lågkonjunktur i Europa kan dra ned USA.

När det kommer till den brittiska centralbanken blir det intressant att se bankens reaktion på den minskade handeln med EU. Om centralbanken anser att detta kommer fortsätta kan de komma att agera snarare än väntat.

Marknader att bevaka

S&P500, EURGBP, EURUSD  – marknaderna i fokus idag.

S&P500

De amerikanska aktiemarknadsindexen firade Fed:s budskap. Åtminstone var det reaktionen under och direkt efter gårdagens presskonferens. Samtidigt minskade terminspriserna en aning i och med den stigande obligationsräntan. S&P 500 nådde nästan 4 000 punkter igår, men denna stigande trend bör tas med en nypa salt i och med den enorma avvikelsen med RSI. En brytning under den senaste höga lågpunkten bör leda till mer svaghet.

EURGBP

Inför den brittiska centralbankens beslut senare idag har EURGBP-paret formerat en sjunkande triangel mot den tidigare resistensen. Ett sådant mönster sätter press på det horisontella stödet, och om serien av lägre höjder kvarstår finns det en chans att det bryter sig igenom. Den uppmätta rörelsen antyder en nedgång till 0,84 med potential för mer.

EURUSD

Efter att EURUSD tog sig förbi 1,20 har paret haft svårt att röra på sig över denna nivå igen. Paret steg efter nyheterna från Fed, men vid dagens öppning köps dollarn medan euron säljs. Man bör inte utesluta ett genombrott under de senaste låga nivåerna vid 1,1840 om paret tar sig förbi 1,19.

Vinnare och förlorare

AUD är fortfarande vinnaren på valutamarknaden efter Fed:s beslut. Å andra sidan ser JPY svag ut inför den japanska centralbankens beslut.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto