Home > Dagens marknadssammanfattning för 23/02 2021: FTSE 100 i snäva intervall, EURGBP fortsatt svag

Dagens marknadssammanfattning för 23/02 2021: FTSE 100 i snäva intervall, EURGBP fortsatt svag

Finansiella marknader inledde handelsveckan med förnyad press på den amerikanska dollarn. EURUSD-paret klättrade till 1,2180 under starten av dagens session, medan AUDUSD och GBPUSD ligger rekordhögt för året, över 0,79 respektive 1,4050.

Den amerikanska aktiemarknaden steg igår, men det var inte alla index som steg. Dow Jones lyckades exempelvis nå över 31 600 punkter innan det började korrigera, men IT-indexet Nasdaq tog ett par steg tillbaka efter att den amerikanska finansministern Janet Yellen uttalade sig om att Bitcoin är en bubbla. Till följd av det tappade kryptovalutan nästan 20%, vilket ledde till snabb försäljning av de företag som nyligen investerat i Bitcoin, nämligen Tesla, MicroStrategy och så vidare.

I Europa lyckades Dax-indexet inte återhämta sig till 14 000-nivån. Indexet försökte under hela sessionen igår men lyckades inte. Denna svaghet kan även ses på FTSE 100 som nu hotar att bryta under nacklinjen av ”head and shoulders”-mönstret.

Råoljan ligger fortfarande högt, nu över 62 dollar. Detta är en anmärkningsvärd vändning, och det högre oljepriset får viktiga konsekvenser för penningpolitiska beslut då det leder till högre inflation.

Dagens analys

Man kan säga att handelsveckan startar först idag. Som bilden nedan visar slog antalet nya arbetslöshetsansökningar i Storbritannien förväntningarna, vilket återigen bekräftar det brittiska pundets starka trend i år.

Fokus idag kommer ligga på de två tal som Fed:s ordförande Powell kommer hålla i veckan. Det som hålls idag är det viktigaste då Fed:s ordförande framförallt endast kommer upprepa det under talet imorgon. Om det finns en chans att marknaden överraskas av något är det dagens tal som är värt att bevaka.

Om vi rör oss mot den asiatiska sessionen kommer beslutet från RBNZ få stora konsekvenser för NZD-paren. Denna valuta har presterat väldigt starkt på sistone, framförallt mot den amerikanska dollarn, framförallt tack vare landets förmåga att hantera pandemin.

Marknader att bevaka

FTSE 100, USDCAD, USDCHF – marknaderna att bevaka idag.

FTSE 100

Vi har redan nämnt de starka jobbsiffrorna i Storbritannien. Om FTSE 100 inte kan stiga efter denna positiva data kommer pressen öka för marknaden att ta sig under nacklinjen av detta ”head and shoulders”-mönster. Ett genombrott och en stängning under bör leda till förnyat intresse för mönstrets uppmätta rörelse.

USDCAD

USDCAD-paret har korrigerat sin senaste stigning, framförallt på grund av råoljeprisets styrka. Paret har dock nu mött ett sammanflöde som ges av dynamiskt och horisontellt stöd. De som satsar på en stigande trend bör därför agera för att få ut så mycket som möjligt av den fallande kilen som syns på diagrammet.

USDCHF

Det inverterade ”head and shoulders”-mönster som kan ses på USDCHF-paret är så uppenbart att det representerar en fara för de som satsar på en stigande trend. När ett mönster är så synligt som detta brukar marknaden försöka ogiltiggöra det. Så länge som priset ligger över nacklinjen kommer dock trenden fortsätta vara stigande, och pressen ökar för ännu ett försök att nå den uppmätta rörelsen.

Vinnare och förlorare

Råoljan och GBP är fortfarande vinnare denna handelsvecka. EURGBP-paret är just nu ett av de svagaste paren på hela valutamarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto