Home > Dagens marknadssammanfattning för 23/03 2021: Guldet konsoliderar, AUD tappar mark, Powells tal i fokus

Dagens marknadssammanfattning för 23/03 2021: Guldet konsoliderar, AUD tappar mark, Powells tal i fokus

Veckans första handelsdag medförde inget nytt till de finansiella marknaderna. De amerikanska aktiemarknadsindexen återhämtade en del av sina förluster från slutet av förra veckan, medan den amerikanska dollarn rörde sig med en blandad ton.

Nasdaq 100 i USA återhämtade sig till 13 000, vilket är en viktig nivå för en IT-sektor som har sett utsträckt ut vid sina nuvarande värderingar. Å andra sidan klarade inte Dow Jones av att ta sig tillbaka till 33 000 under ännu en dag som visar avvikelser på marknaden. Alla stora index stängde dock rekordhögt, så man bör vara försiktig med att kalla detta början av en nedåtgående marknad, då minst resistens fortfarande finns uppåt.

I Europa ligger Dax starkt över 14 500 efter att ha brutit ut ur en stigande triangels horisontella bas vid 14 200 förra veckan. Trots faktumet att de flesta europeiska ekonomierna är nedstängda på grund av COVID-19 ligger aktiemarknadsindexen högt, vilket återspeglar ett konsumentförtroende som utgår från att pandemin förr eller senare kommer ligga bakom oss.

Råvarorna har tagit ett par steg tillbaka, men råoljan har nu hittat stöd runt 60 dollar. Guldet är det som håller dem förankrade, då det visar en stigande trend trots den svaghet som silver och olja har visat.

Dagens analys

Den viktigaste händelsen denna vecka är Fed-ordförande Jerome Powells tal, som sker över två dagar, angående CARES-förordningen. Med start idag kommer han tala tillsammans med den amerikanska finansministern, och detta lär påverka marknaderna. Därmed bör vi inte förvänta oss stora prisförändringar fram tills det att USA vaknar.

Euro-traders ser nu fram emot EU-toppmötet mot slutet av handelsveckan. Ledare kommer mötas för att diskutera ett flertal ämnen, med prioritet på utrullningen av vaccin.

Marknader att bevaka

Guld, EURUSD, EURGBP – marknader i fokus idag.

Guld

Guldet ser ut att fungera som ett ankare för råvaror. Efter att priset bröt uppåt från ett fallande kil-mönster började guldet förbereda sig på att ta ut den 50% återgångsnivån. Efter en fallande kil brukar prisförändringarna återta minst 50% av hela mönstret, så de som satsar på att guldet ska stiga kommer försöka ge den gula metallen en hjälpande hand för att ta sig genom denna nivå.

EURUSD

Detta är eurons vecka. Den viktigaste växlingskursen på valutamarknaden ser svag ut, då den misslyckades två gånger i rad med att ta sig över 1,20. Paret försökte göra det två gånger – en gång under ECB-mötet och en gång under förra veckans presskonferens och penningpolitiska beslut från Fed.

Om paret tar sig under den senaste lägsta nivån på 1,1847 är marknaden sårbar inför ytterligare nedgångar, då björnar på marknaden förbereder sig inför en återgång till 1,15.

EURGBP

Idag kommer även Storbritanniens centralbankschef tala, vilket innebär att GBP-paren kan uppleva högre volatilitet än vanligt. EURGBP-paret vände från stödet för tredje gången i rad i vad som verkar se ut som en trippelbotten. Om så är fallet bör paret återhämta en del av sina senaste förluster.

Winners and Losers

AUD och JPY är handelsveckans huvudsakliga förlorare hittills, medan guldet ser starkt ut.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.