Home > Dagens marknadssammanfattning för 24/02 2021: GBP fortsätter stiga medan guldpriset eftersläpar

Dagens marknadssammanfattning för 24/02 2021: GBP fortsätter stiga medan guldpriset eftersläpar

Handelsveckan har inneburit intressanta prisförändringar hittills. Under måndagen kritiserade Janet Yellen, ny finansminister i USA, kryptovalutor, vilket ledde till en skarp försäljning. Detta ledde till kraftiga prisförändringar på Nasdaq, vilket även spillde över till andra index.

Igår var det Fed-ordförande Powells ”jobb” att fixa den skada som orsakats av Yellen. Han talade inför senaten och både under och efter hans tal vände marknaderna. Dollarn reagerade direkt och fortsatte sin trend nedåt, mot en viktig 90-nivå för dollarindexet.

De europeiska marknaderna rörde sig i snäva intervall där de huvudsakliga indexen i Storbritannien, Spanien och Tyskland stängde utan stor förändring. Även dagens öppning visar mer av samma sak, så sannolikheten är stor att marknaderna väntar på att de nordamerikanska marknaderna ska öppna.

Råvarorna stiger även i värde. Koppar och olja leder vägen medan guldet eftersläpar. Till följd av det stiger råvaruvalutor som australisk och kanadensisk dollar.

Dagens analys

Idag kommer marknaderna fokusera på Powells andra tal, men marknaderna är nu redan bekanta med vad han kommer säga. Monetary Policy Report Hearings kommer troligtvis leda till ökad volatilitet för det brittiska pundet, så detta är en annan marknad man bör ha i åtanke. Råoljelagren är viktiga för CAD-traders, samt för de som bevakar hur råoljan har svårt att hålla sig över 60 dollar-nivån.

Marknader att bevaka

Guld, GBPUSD, AUDUSD – marknaderna i fokus idag.

Guldpriset

Guldet lyckades inte stiga tillsammans med de andra råvarumarknaderna. Om något avviker den och ligger kvar i den nedåtgående kanalen. Visserligen ser det ut som att den nuvarande konsolideringen håller på att formera en vimpel, men sådana mönster fungerar bäst under en stigande trend, vilket detta inte är.

GBPUSD

Diagrammet ovan behöver inte längre förklaras. Det brittiska pundet (GBP) har stigit konstant sedan Brexit-avtalet i december, och sedan vaccinationskampanjen mot COVID-19 har varit en av de mest framgångsrika i världen.

Dessutom är de ekonomiska rapporterna från Storbritannien starka. Bara igår föll arbetslöshetsrapporten mer än väntat, vilket ledde till att fler valde att köpa GBP-par. Vid dessa nivåer rekommenderar vi dock försiktighet, av ett par anledningar.

Först har vi det runda talet 1,40. Detta är en milstolpe, och den kommer antagligen inte korsas utan problem. För det andra har prisförändringarna ”flytt” från den stigande kanalen. Detta är den ultimata formen av överköpta nivåer, så en korrigering kan komma snart.

AUDUSD

0,80 närmar sig för AUDUSD-paret, men det är inte riktigt där än. Den stora avvikelsen med RSI bör leda till försiktighet, och man bör inte överraskas om paret tar ett par steg tillbaka. Det är nu bara ett par dagar kvar av månaden, och en vecka tills nästa RBA-möte. De som har satsat på en stigande marknad kommer troligtvis ta ut sina vinster.

Vinnare och förlorare

USD är fortfarande den stora förloraren, medan AUD och GBP är absoluta vinnare.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto