Home > Dagens marknadssammanfattning för 24/03 2021: Starkare USD, nedåtgående EURJPY – Fokus skiftar mot EU-toppmötet

Dagens marknadssammanfattning för 24/03 2021: Starkare USD, nedåtgående EURJPY – Fokus skiftar mot EU-toppmötet

Den amerikanska dollarn har stigit denna vecka efter löften från den amerikanska administrationen att investera mer i långsiktiga projekt som är utformade för att leda mot en hållbar ekonomisk återhämtning. I år har regeringen utfärdat 1,9 biljoner dollar i ekonomiskt stöd, men ytterligare 3 biljoner dollar är på väg i form av långsiktiga infrastrukturprojekt.

Med tanke på hur snabb återhämtningen går i USA har marknadsdeltagare börjat välja dollar som den valuta som kommer återspegla ekonomins framtida styrka. I och med att inflationen stiger och Fed redan lutar mot en ränteökning under 2022 är en starkare dollar allt mer trolig.

Till följd av det korrigerade amerikanska index igår. Dow Jones hamnade på 32 490, S&P 500 på 3 920 och Nasdaq 100 på över 13 100. Alla index ligger fortfarande nära sina rekordhöga nivåer, och vägen med minst resistens är fortfarande uppåt.

I Europa öppnade det spanska indexet dagen med att ligga nere 0,7%, tyska Dax öppnade med förvisso med en budton men ändå på -0,5% och FTSE100 låg platt när denna artikel skrevs.

Oljan hade en dålig dag igår och sjönk till under 58 dollar, men återhämtade en del av sina förluster samtidigt. Guldet och silvret hittar fortfarande köpare, medan kopparn ligger bekvämt över 4 000 dollar.

Dagens analys

Idag kommer den andra delen av Fed-ordförandens tal, men detta lär inte skapa lika mycket snack. Oftast är det den första delen som är viktig för traders, då dagen efter Fed-ordförandens tal ofta blir mer eller mindre samma.

Samtidigt släpptes europeiska och tyska PMI:er, och de visade en positiv överraskning i både tjänste- och tillverkningssektorn. Ett annat uppmuntrande tecken var att sysselsättningen i den franska tillverkningssektorn steg till nivåerna som sågs innan pandemin.

Traders bör komma ihåg att den främsta händelsen för Europa och den gemensamma valutan denna vecka är EU-toppmötet som är schemalagt att gå av stapeln imorgon.

Marknader att bevaka

FTSE100, EURJPY, GBPUSD – marknaderna i fokus idag.

FTSE100

FTSE100 fortsätter att hitta köpare vid den stödnivå som ges av den övre trendlinjen i den stigande triangeln. Det ser ut som att indexet väntar på att något ska hända, men att det inte har kommit ännu. Siffrorna från arbetsmarknaden tidigare i veckan var en besvikelse, då pandemin har orsakat över 600 000 förlorade jobb i en av de mest utsatta åldersgrupperna – 34 år och yngre.

EURJPY

EURJPY-paret lyckades ta sig nedåt efter att ha flörtat med 130-nivån. Alla nya försök att ta sig över denna nivå skedde dock i en kontext som bestod av två nedåtgående faktorer. En av dem var i form av en stigande kil, vilket man kan se i form av de röda markeringarna i diagrammet ovan. Den andra kontexten är den stora avvikelsen med RSI. Nu när priset bröt den lägre delen av kanten lär en 50% återgång följa.

GBPUSD

”Head and shoulders”-mönstret på GBPUSD pekar mot mer svaghet för paret. Efter att paret nekades tre gånger i rad runt 1,40-nivån bör en nedgång till 1,33 inte underskattas.

Vinnare och förlorare

GBP, EUR, AUD är de främsta förlorarna hittills under handelsveckan, och USD är just nu den största vinnaren på hela valutamarknaden.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.