Home > Dagens marknadssammanfattning för 25/02 2021: Dow Jones slår nya rekord, Tesla tynger ned S&P 500, USD går på knäna

Dagens marknadssammanfattning för 25/02 2021: Dow Jones slår nya rekord, Tesla tynger ned S&P 500, USD går på knäna

Finansiella marknader världen över ligger fortsatt högt. Den amerikanska dollarn fortsätter att sjunka efter att både aktier och råvaror har stigit på sistone.

Fed:s ordförande Jerome Powell har talat två gånger denna vecka, på tisdagen och onsdagen. Hans anmärkningar räckte för att få aktiemarknaden att stänga högt och i vissa fall på rekordhöga nivåer. I princip upprepade han Fed:s villighet att låta de penningpolitiska lättnaderna ligga kvar, och att även genomföra ytterligare kvantitativa lättnader.

Vissa markandsdeltagare började prissätta en möjlig nedsaktning av lättnaderna i och med att obligationsräntorna började stiga i USA. Fed tonade ned detta scenario, och Dow Jones avslutade dagen igår vid 32 000 punkter för första gången någonsin.

Europeiska index öppnade också högt igår efter de prisförändringar som sågs i USA under gårdagen. Den övergripande bilden ser dock mer blandad ut när denna artikel skrivs. Det spanska indexet har stigit med 1,25%, Dax ligger platt och FTSE 100 sjönk med -0,3%.

När det kommer till råvaror tog sig råoljan till 63 dollar medan kopparn fortsätter att slå nya rekord. Återigen har dollarns svaghet fåt andra tillgångar att stiga.

Dagens analys

Den enda intressanta ekonomiska händelsen idag kommer från USA, nämligen preliminär BNP, vilken släpps en gång i kvartalet. Denna rapport är dock oftast sekundär i hur viktig den är då avancerad BNP är mer viktig eftersom den faktiska siffran sällan skiljer sig från prognosen. Om vi ser en skillnad kan marknaden reagera.

Arbetslöshetsansökningar i USA kan erbjuda en ledtråd vad vi kan förvänta oss nästa fredag när NFP-rapporten för februari släpps. Med tanke på optimismen på marknaden och hur priserna har rört sig på sistone ser det ut som att marknaden tror på starka siffror från arbetsmarknaden i februari.

Fram till dess har vi fortfarande två handelsdagar kvar av månaden, och flödena i slutet av månaden är av högsta vikt. Allt fokus är nu på den amerikanska dollarn för att se om det kommer en vändning, eller om den nedåtgående trenden fortsätter i mars.

Marknader att bevaka

S&P500, guld och USDJPY – marknaderna i fokus idag.

S&P500

Aktierna fortsätter att stiga, framförallt efter Fed:s ingripande. Medan Dow Jones slog nya rekord kan inte samma sägas för S&P500. Detta index drabbades av Teslas senaste felsteg då elbilstillverkaren sjönk med över 20% under ett par dagar innan de återhämtade en del av förlusterna igår. Tesla inträdde i S&P500 sent i december och har ett stort inflytande för indexets rörelser. Nivåer att bevaka – 4 000 uppåt och 3 800 nedåt.

Guld

Guldet går inte lika bra som de finansiella marknaderna i övrigt. Faktum är att guldet fortsätta med sin nedåtgående trend inuti i en nedåtgående kanal. Försöker guldet säga något, eller eftersläpar det endast den senaste nedåtgående trenden för dollarn?

USDJPY

USDJPY-paret gjorde det som det skulle göra i en stigande kanal – studsade från stödnivån trots dollarns allmänna svaghet och hotar nu att ta sig över 106,50.

Vinnare och förlorare

AUD och EUR stiger mest mot dollarn och dollarn fortsätter att sjunka.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.