Home > Dagens marknadssammanfattning för 25/03 2021: EU-toppmötet börjar idag, den amerikanska dollarn fortsätter stiga, JPY fortsätter sjunka

Dagens marknadssammanfattning för 25/03 2021: EU-toppmötet börjar idag, den amerikanska dollarn fortsätter stiga, JPY fortsätter sjunka

Idag går EU-toppmötet av stapeln, och den gemensamma valutan befinner sig under press, framförallt mot dollarn. En stigande dollar har varit handelsveckans dominanta tema hittills, och ser ut att radera det reflationstema som sågs som så dominant under de sista dagarna av 2020.

Aktiemarknadsindexen i avancerade ekonomier fortsätter att ligga nära sina rekord, men det finns svaghetstecken på horisonten. Detta gäller specifikt för IT-sektorn där Tesla och ARKK, en ETF som följer IT-sektorn, har haft det svårt på marknaden på sistone. När det kommer till ARKK ser det ut som att utförsäljningen av tillgångar kommer bli imponerande.

I Storbritannien ligger FTSE100 över 6 700, och ser inte ut att ha påverkats av den svaga arbetsmarknadsrapport som släpptes tidigare i veckan. Samma sak kan sägas om andra stora index – från USA till Europa.

När det kommer till råvaror chockerades oljemarknaden igår när Suez-kanalen blockerades av ett fartyg. Detta fick priset på råolja att stiga, men inte tillräckligt för att nå över 60 dollar igen. Kopparn sjönk till under 4 000 dollar medan guldet ligger runt 1 730 dollar.

Dagens analys

Dagens ekonomiska kalender är full av viktiga händelser. Som vi nämnde tidigare går EU-toppmötet av stapeln, och vaccinationskampanjen ligger högst upp på agendan.

Igår utannonserade Italien att de har upptäckt näst intill 30 miljoner AstraZeneca-vaccin i ett lager och blockerade snabbt exporten av detta. Europa har problem med en tredje våg av pandemin, och stora delar av den äldre befolkningen är fortfarande oskyddad.

För att ge ett exempel på detta kan vi titta på Spanien, där de endast har lyckats ge den första sprutan till hälften av befolkningen som är över 80 år gamla. Detta beror inte på bristande infrastruktur utan på bristande vaccindoser. Därmed kommer denna veckas EU-toppmöte förhoppningsvis ge intressanta nyheter för finansiella marknader.

Den schweiziska centralbanken utannonserade precis sitt penningpolitiska beslut, och ordföranden för den kanadensiska och brittiska centralbanken talar idag. Dessutom kommer en Fed-medlem ge mer information till marknaderna idag. Allt sammantaget blir det en viktig dag, och det ser ut som att dollarn kommer fortsätta uppåt under dagen.

Marknader att bevaka

Råolja, AUDUSD, EURJPY – marknader i fokus idag.

Råolja

Råoljans problem att nå över 60 dollar igen har varit intressant denna vecka. Detta är en nivå som innebar stor resistens innan pandemin, och vändningen ser ut att formera huvudet av ett ”head and shoulders”-mönster. Därmed bör vi förvänta oss ytterligare konsolidering, och det är möjligt att råoljan går tillbaka till 52 eller 50 dollar, vilket antyds av prisförändringarna på den vänstra sidan av diagrammet.

AUDUSD

AUDUSD nekades två gånger vid den lägre kanten i vändmönstret och har till slut nått en talföljd på 38,2%. De som satsar på att paret ska sjunka kan vilja ta ut en del av sina vinster om talföljden når 50% av det stigande kil-mönstret.

EURJPY

På ett liknande sätt bröt EURJPY kilen, och ser nu ut att testa den igen. Om det håller kan paret korrigera till 38,2% eller mer, vilket antyds av den björnartade avvikelsen med RSI.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn är den solklara vinnaren, medan JPY fortfarande säljs

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto