Home > Dagens marknadssammanfattning för 30/03 2021: Dow når toppnoteringar efter Archegos problem

Dagens marknadssammanfattning för 30/03 2021: Dow når toppnoteringar efter Archegos problem

Under helgen kom nyheter att en asiatisk hedgefond, Archegos Capital Management, hade gått under förra fredagen och att de huvudsakliga mäklare som hade lånat ut sina medel var tvungna att ta en rejäl smäll. Under måndagen fick världen reda på att den japanska investmentbanken Nomura hade tagit en förlust på 20 miljarder dollar. Även Credit Suisse varnade sina aktieägare om en liknande utveckling, samtidigt som Goldman Sachs och Morgan Stanley lyckades sälja ett flertal block av företagets aktier snabbt nog att undvika sådana förluster.

Under normala tider hade dessa nyheter lett till en åtminstone måttlig utförsäljning på Wall Street. Detta skedde inte igår, men inte bara det – aktiemarknadsindexen i USA steg till nya toppnoteringar.

Om vi tar Dow Jones som exempel nådde indexet en ny toppnotering igår, trots en låg volym och en svag uppföljning. Detta är dock perfekta förhållanden för en marknad som ”svävar”, då det är påskveckan, vilket är en vecka som ofta karaktäriseras av liknande prisförändringar.

I Europa stängde tyska Dax på över 14 800, franska CAC40 hamnade på över 6 000 och UK100 över 6 730.

Det fartyg som var strandsatt i Suezkanalen kunde äntligen frigöras, så priset på olja började lugna ner sig i början av handelsveckan. Terminspriserna ligger nu på över 61 dollar ett par dagar inför OPEC-mötet.

Slutligen domineras valutamarknaden av en starkare dollar, vilket har tillintetgjort den reflationstrend som majoriteten förväntade sig mot slutet av 2020.

Dagens analys

Man kan ignorera majoriteten av all ekonomisk data som släpps idag och denna vecka, med ett undantag – NFP-rapporten på fredag. Fram till dess lär det inte bli så stora prisförändringar, och aktiemarknaden lär hålla sig stark vid varje dipp.

Marknader att bevaka

Silver, EURUSD, Dax – marknader i fokus idag.

Silver

Silvret är fortsatt under press då marknaden ännu inte har nått den uppmätta rörelsen av ett ”head and shoulders”-mönster, eller den nedåtgående flaggan. Medan prisförändringarna fortfarande följer de lägre topparna bör traders förvänta sig att marknaden ska fortsätta pressas.

EURUSD

Det viktigaste valutaparet på valutamarknaden fortsätter att sjunka utan tecken på vändning. Igår avslöjade ECB sina veckoinköp under PEPP-programmet, och det visade sig att det inte har blivit några ”avsevärda ökningar” ännu, vilket banken har utlovat. Nyheterna stoppade inte EURUSD från att fortsätta sjunka, och paret nådde en ny lägstanivå nu i morse.

Dax

En svagare valuta bådar väl för Dax-indexet. Detta tyska index stigande genombrott från den stigande triangeln förra månaden är nära att nå sin uppmätta rörelse. Dessutom pekar en stigande flagga, vilket är ett annat fortsättningsmönster, mot ännu högre nivåer. Om marknaden lyckas hålla sig till serier av högre höjder och högre låga noteringar fortsätter Dax-indexet att se stigande ut, med ett mål på 15 500 som ges av det stigande flagg-mönstret.

Vinnare och förlorare

Dollarn är fortfarande vinnaren på valutamarknaden medan JPY säljs starkt just nu. Man bör även observera aktiemarknadernas styrka just nu.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.