Home > Dagens marknadssammanfattning för måndagen den 15:e februari: Amerikanska terminspriser når rekordhöga nivåer då råoljan når över 60 dollar

Dagens marknadssammanfattning för måndagen den 15:e februari: Amerikanska terminspriser når rekordhöga nivåer då råoljan når över 60 dollar

Denna vecka inleddes med att terminspriserna steg på aktiemarknaderna. Den svaga amerikanska dollarn är fortfarande ett dominant tema, och investerare har inget annat alternativ än att satsa på aktier, trots de höga värderingarna.

Idag firar USA President’s Day, vilket innebär att de amerikanska bankerna är stängda. Till följd av det bör prisförändringarna under den nordamerikanska sessionen inte vara särskilt volatila. Dow Jones-indexets terminspriser nådde nya rekord på över 31 600, vilket ledde till en liknande reaktion när de europeiska marknaderna öppnade.

FTSE öppnade 0,65% högre på 6 683 punkter, Dax öppnade 0,67% högre på 14 143 och STOXX öppnade 0,55% högre på 3 716. Det finns inget att fira i Europa då ekonomin kraftigt eftersläpar den amerikanska ekonomin, men marknaderna rör sig ändå i sympati med de amerikanska indexen.

Oljan steg över 60 dollar och stoppade inte tills den nådde 61 dollar. Marknaden hade vid denna nivå konsoliderat ett tag, men till slut gav resistensen upp. Det var oljans förflyttning som ledde till en nedåtgående trend för dollarn, och högre priser på amerikanska aktier.

Dagens analys

Denna vecka bör starta långsamt i och med helgdagen i USA och bristen av viktiga ekonomiska nyheter. Det enda som är viktigt är protokollet från policymötet (Monetary Policy Meeting Minutes) under den kommande asiatiska sessionen. RBA var extremt duvaktiga i februari, men det stoppade inte den australiska dollarn från att stiga.

Till följd av det kan detta protokoll ge viktiga detaljer som har att göra med RBA:s avsikter, och AUD-par kan komma att reagera på det. All annan data är av sekundär vikt.

Marknader att bevaka

Trots helgdagen i USA kommer de finansiella marknaderna röra på sig. Temat i februari har hittills varit en lägre dollar och högre aktier – kommer detta fortsätta även denna vecka?

I början av handelsveckan har S&P 500, råolja och USDJPY visat ett par intressanta grafer ur ett tekniskt perspektiv.

S&P500

S&P 500 ökade explosionsartat under denna veckas öppning tack vare den lägre dollarn och den tjurartade stängningen i fredags. Marknaden formerade en vimpelformad triangel som fortsättningsmönster. Om detta är korrekt representerar denna stigande förflyttning ett genombrott, och den uppmätta rörelsen pekar mot ännu högre nivåer.

Råolja

Råoljan ansvarar för stigningen på aktiemarknaderna och det sänkta priset på dollarn. Marknaden har konsoliderat under 60 dollar ett tag nu, och lyckades precis ta sig över resistensen. Priset nådde 61 dollar, och frågan är nu om det kan ligga över detta runda tal eller inte. Marknaden kommer se en tillbakagång till tidigare nivåer som ett tecken på ett litet ”head and shoulders”-mönster.

USDJPY

USDJPY nådde en botten förra veckan och ligger kvar i den stigande kanalen. Just nu möter paret dynamisk resistens, men om det kan ta sig förbi detta område kommer paret inte möta resistens förrän det når den övre delen av den stigande kanalen.

Vinnare och förlorare

Oljan och S&P 500 är de stora vinnarna idag hittills. Det är dock fortfarande tidigt, och det finns en lång väg kvar av dagen. Dagens stängning blir troligtvis ännu viktigare. USD är igen den stora förloraren.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto