Home > Dagens marknadssammanfattning för onsdagen den 10:e februari: Stark GBP väger på FTSE100-indexet

Dagens marknadssammanfattning för onsdagen den 10:e februari: Stark GBP väger på FTSE100-indexet

Idag är den första dagen av handelsveckan som innehåller relevanta ekonomiska händelser. Fram tills idag har de finansiella marknaderna tagit ett par steg tillbaka efter förra fredagens NFP-rapport. Eftersom rapporten var svagare än förväntat, till och med mycket svagare än förväntat, ligger dollarn lågt och säljs hårt.

Till följd av det fortsätter de amerikanska aktiemarknaderna stiga. Dow Jones i USA stängde igår rekordhögt och terminspriserna pekar mot en ännu högre öppning. Det potentiella stödpaketet leder till en köpfrenesi på marknaden, och det får svallvågseffekter på finansiella marknader i hela världen.

I Europa ligger Dax på runt 14 000 medan FTSE100 i Storbritannien ser ut att lida av den styrka vi på sistone sett i det brittiska pundet.

Råvaror ligger fortfarande högt tack vare oljans styrka och guldprisets återhämtning. Guldet har dock svårt att ta sig förbi resistensen, så resten av veckan kommer bli viktig för att se om guldet har den styrka som krävs för att ta sig förbi denna resistens.

Dagens analys

Idag kommer inflationsrapporten i USA, vilket blir dagens främsta ekonomiska rapport. Konsumtionsprisindexet, eller CPI, förväntas ligga på 0,2% i Core-segmentet, vilket är det segment som spelar roll för Fed. Detta är fortfarande väldigt lågt, men om vi har lärt oss något från Europa så är det att inflationen kan överraska uppåt idag.

Oavsett CPI kommer marknaden eventuellt ändå fokusera på dagens aktieutveckling och på det tal som ges av Jerome Powell, ordförande på Fed, senare under dagen.

Marknader att bevaka

FTSE100, EURJPY och GBPUSD – marknaderna i fokus idag.

FTSE100

FTSE100-indexet följer inte den styrka som vi sett på den amerikanska aktiemarknaden. Detta kan ha ett flertal orsaker, som den förlängda nedstängningen i landet eller den lokala valutans styrka. Marknaden ser ut att formera ett ”head and shoulders”-mönster, och just nu har priset svårt att ta sig förbi nacklinjen.

EURJPY

EURJPY är ett av de viktigaste valutaparen på valutamarknaden. Som diagrammet ovan visar har detta par konsoliderat i ett triangulärt mönster på sistone, vilket är ett mönster som både kan agera som ett fortsättnings- eller vändmönster. Både tjurar och björnar på marknaden har något att tradea här då marknaden antingen kan ta sig förbi eller ta sig under triangelns kanter. Den uppmätta rörelsen för ett sådant mönster är det längsta segmentet som projiceras från genombrottspunkten.

GBPUSD

En av de mest imponerande ökningar under de senaste månaderna har skett på GBPUSD-paret. Det är inte säkert ifall detta beror på GBP:s styrka eller USD:s svaghet, men det spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att paret har den magiska 1,40-nivån i sikte, så till vida att paret håller sig i den stigande kanalen.

Vinnare och förlorare

USD är veckans huvudsakliga förlorare, och vinnarna är fortfarande amerikanska aktier. Allt fokus är nu på Fed:s Powell som talar senare idag, samt på CPI-rapporten. Detta kan komma att påverka hur resten av veckan ser ut.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.