Home > Dagens marknadssammanfattning för tisdagen den 16:e februari: Aktiemarknaderna oförändrade efter President’s Day, silverpriserna stiger

Dagens marknadssammanfattning för tisdagen den 16:e februari: Aktiemarknaderna oförändrade efter President’s Day, silverpriserna stiger

De finansiella marknaderna konsoliderade under handelsveckans första dag efter att oljan steg under öppningen på måndagen. Detta var dagens främsta tema då råoljans prisökning ledde till en motsvarande ökning på den globala aktiemarknaden. Det är viktigt att minnas att ett högre oljepris leder till högre inflation, så stigande aktier är inte en överraskning här. Dollarn fortsätter att köpas och säljas med blandad ton – högre mot JPY och lägre mot AUD.

Dow, Nasdaq och S&P 500 steg till nya höjder då marknaderna var stängda på grund av helgdagen President’s Day i USA. Till följd av det blir det intressant att idag se om dessa prisförändringar kan bekräftas av marknaden.

Europa hade en bra dag igår, åtminstone när det kommer till indexen. Allt låg i gröna territorier, och dagens öppning visar att indexen håller gårdagens nivåer vid stängning.

Prisförändringarna på råvaror domineras fortfarande av en skarp stigning för råolja. Guldet och silvret har inte följt ännu, även om silver just nu försöker ta sig förbi tidigare resistensnivåer.

Dagens analys

Dagen är återigen fylld med mindre viktig ekonomisk data. När så är fallet brukar prisförändringarna på marknaden vara relativt låga.

ZEW i Tyskland kan leda till intressanta prisförändringar, men dessa siffror brukar eftersläpa ekonomin, och detta har varit extra sant under COVID-19-nedstängningarna. Två FOMC-medlemmar talar idag, men det kommer troligtvis inte påverka marknaderna. Till följd av det ligger fokus på amerikanska aktieindex och hur de presterar efter långhelgen.

Marknader att bevaka

Fokus idag handlar om tre olika marknader som inte korrelerar – silver, GBPUSD och EURJPY.

Silver

Silver var det alla pratade om tidigare år när den utsattes för en ”short squeeze” av WallStreetBets-gruppen på Reddit. Denna squeeze misslyckades dock, och silvret konsoliderade i nedåtstigande flagga sedan dess. Ett genombrott under den lägre kanten kommer öppna en väg mot mönstrets uppmätta rörelse som är likvärdig distansen från de höga nivåerna till flaggan som har projicerats från den lägre kanten av flaggan.

GBPUSD

En av de starkaste vändningarna i år kan ses på GBPUSD-paret. Precis som priset på råolja har detta par nått högre höjder och högre låga punkter under 2021 och närmar sig nu den viktiga 1,40-nivån.

1,40 är en milstolpe av flera anledningar. Sedan Brexit-omröstningen år 2016 föll paret från 1,50 natten innan omröstningen till 1,15 ett par månader senare. Ända sedan dess har paret konsoliderat, men nu har paret nästan tagit sig hela vägen tillbaka. Förvänta dig försäljningsordrar vid 1,40 då marknadsdeltagare troligtvis försöker tjäna på det runda talet.

EURJPY

EURJPY steg igår. Paret avslutade en symmetrisk triangel och den uppmätta rörelsen pekar nu till nivåer över 130. Euron stiger mot JPY då dollarn har stigit mot JPY på sistone.

Vinnare och förlorare

Dollarn säljs fortfarande utan tecken på vändning. Samtidigt har GBPUSD:s ökning varit väldigt imponerande.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto