Home > Dagens marknadssammanfattning för tisdagen den 9:e februari: Guldpriset stiger medan dollarn sjunker

Dagens marknadssammanfattning för tisdagen den 9:e februari: Guldpriset stiger medan dollarn sjunker

Denna vecka har marknadsdeltagare sålt dollarn ända sedan marknaderna öppnade på måndagen. Dollarn har tappat mot alla G10-valutor, men även mot råvaror som guld.

Europeiska aktiemarknader ligger fortfarande högt då de följer prisförändringarna i USA. Spaniens Ibex-index ligger en bra bit över 8 150 punkter, Frankrikes CAC40 ligger över 5 500 och Tysklands Dax-index konsoliderar över 14 000 punkter.

Den amerikanska aktiemarknaden ligger rekordhögt då den lägre dollarn de senaste dagarna har stärkt denna ökning ytterligare. Till följd av det ligger Dow Jones på 31 380 punkter, med fokus på ytterligare stöd från den amerikanska kongressen.

Råvarorna bekräftar denna trend. Olja och guldet har stigit, och priset på guld möter starkt motstånd idag.

Dagens analys

Framöver är den stora frågan om dollarns svaghet är här för att stanna eller om det bara är en liten korrigering som en del av en uppåtgående trend. Exempelvis ligger EURUSD-paret just nu på 1,21, vilket fortfarande är långt ifrån höjderna i januari, men även en bra bit från de låga nivåerna i början av februari.

Som bilden nedan visar finns det inga viktiga ekonomiska händelser idag. När den ekonomiska kalendern visar guld innebär det att det är händelser av tredje nivån, vilket innebär att de inte har så stor påverkan på marknadens priser. Därmed kommer aktiemarknaden antagligen stå för prisförändringarna idag.

Marknader att bevaka

Som vi nämnde tidigare kommer traders titta extra noga på resistens eller stöd som har att göra med dollarns svaghet. Om de håller kan vi se en vändning under handelsveckans andra hälft.

Guld

Priset på guld har vänt starkt efter de låga nivåerna, och nu möter det starkt horisontellt motstånd. Om vi dömer av diagrammet ovan har den uppmätta rörelsen med en nedåtgående flagga inte fullbordats än, men nedåtgående flaggor är ofta lite komplicerade mönster. En annan tolkning av detta kan vara att den horisontella konsolideringen vi ser här är den högra axeln av ”head and shoulders”-mönstret. Om så är fallet kan den senaste vändningen uppåt se mer rimlig ut, då priset tenderar att testa nacklinjen flera gånger.

USDJPY

USDJPY:s uppåtgående flagga har fungerat. Efter att priset nådde den uppmätta rörelsen mötte det dynamiskt resistens vid den övre kanten av en stigande kanal. Från ett tekniskt perspektiv är det rimligt med lite tillbakagång, och det rättfärdigar även dollarns prisnedgång. Priset möter dock dynamiskt stöd nu, och vi bör inte överraskas om det blir ett försök till mot den över kanten av kanalen, antingen från de nuvarande nivåerna eller från lägre nivåer.

USDCAD

Trots de fruktansvärda jobbsiffrorna från Kanada i fredags har USDCAD inte kunnat bryta konsolideringen. Istället för en vimpelformation ser marknaden ut att formera en uppåtgående flagga nu, med mer svaghet möjlig om priset testar den övre kanten av det fallande kilmönstret. Ett genombrott över denna flagga öppnar upp möjligheten för den uppmätta rörelsen.

Vinnare och förlorare

Dollarn är den största förloraren och EURUSD den stora vinnaren. Kursen ligger nu över 1,21 efter att ha hittat köpare under 1,20. Naturligtvis är det imponerande att aktiemarknaden fortsätter att stiga, då den svaga dollarn lockar till sig nya tjurar på marknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto