Home > Dagens marknadssammanfattning för torsdagen den 11:e februari: Kommer oljepriserna fortsätta att stiga?

Dagens marknadssammanfattning för torsdagen den 11:e februari: Kommer oljepriserna fortsätta att stiga?

Finansiella marknader fortsätter sin utsträckta position då gårdagens CPI och inflation i USA inte lyckades skapa den välbehövda volatiliteten. Eftersom hela veckan är torftig vad gäller relevant ekonomisk data fokuserar traders på aktiemarknaden och möjliga stopp på olika marknader.

Trots att Fed:s Powell höll ett tal på onsdagen, och trots CPI-rapporten, rörde sig inte de amerikanska aktierna. Varje dipp fortsatte köpas medan de stora indexen fortfarande ligger nära rekordhöga nivåer. Samma gäller även för Europa där Dax i Tyskland ligger på runt 14 000 punkter utan vidare riktning.

Konsolideringen fortsätter även på råvarumarknader. Varken guld eller olja kunde göra några signifikanta genombrott under de senaste 24 timmarna. Då vi närmar oss slutet på handelsveckan ser det dock ut som att dollarn visar livstecken, både från ett fundamentalt och från ett tekniskt perspektiv.

Dagens analys

Dagens ekonomiska kalender ser inte särskilt imponerande ut, men det är alltid detaljerna som är det viktigaste. Två viktiga rapporter kommer senare idag – en från Europa och en från USA.

I Europa kommer EU:s ekonomiska prognos, vilket är en kvartalsrapport som levererar ekonomiska prognoser för de kommande åren. Denna bevakas noga av traders för att se om något har förändrats vad gäller ekonomisk produktion eller inflation, då detta är viktigt för euron.

Från USA kommer Fed:s penningpolitiska rapport, och det kan bli en överraskning. Medan denna är markerat som en mindre viktig rapport kan den få marknadens sentiment vad gäller dollarn att skifta.

Marknader att bevaka

Dagens fokus ligger på priset på råolja, som just nu konsoliderar precis under den viktiga 60 dollar-nivån, samt USDCAD- och USDJPY-paren.

Råolja

Råoljeprisets vändning under 2021 är inget annat än imponerande. Marknaden går nu enligt förväntningarna på en snabbare ekonomisk återhämtning, vilket innebär en större efterfrågan. Efter att det stigande flaggmönstret avslutades tidigare i år går den uppmätta rörelsen mot 60 dollar. Medan priset inte är där än bör det stigande mönstret fullbordas, åtminstone från ett tekniskt perspektiv. Är det garanterat att vi når 60 dollar? Nej – men runda tal brukar locka till sig intresse. Just nu kan vi tolka den långa konsolideringen på den stigande flaggan som en möjlig vänstra axel i ett ”head and shoulders”-mönster. Marknaden når troligtvis 60 dollar först, och björnar kommer då leta efter vändmönster, som ett nedåtgående uppslukande mönster, en aftonstjärna eller en Doji-ljusstake.

USDCAD

Oljan och CAD har en direkt relation – de stiger och faller tillsammans. Om det stöd som har setts på USDCAD-paret håller när den testar 2-4-linjen av en fallande kil kan priset på olja möta svår resistens vid de rådande nivåerna. En stigande kil testas ofta flera gånger innan marknaden vänder och börjar sikta mot den uppmätta rörelsen – hälften av distansen som hela mönstret har rest.

USDJPY

Efter att ha formerat en dubbeltopp mot dynamisk resistens har tiden kommer för att se om USDJPY kan hålla sig inuti den stigande kanalen. Om paret klarar av det kommer fokus skifta mot en möjlig rörelse mot den övre hälften av kanalen, där marknaden eventuellt kan trycka mot den dynamiska resistensen igen.

Vinnare och förlorare

Hittills under handelsveckan, med endast två handelsdagar kvar, är dollarn fortsatt förloraren då den ligger nere mot bokstavligt talat alla andra stora valutor. G10-valutorna är vinnare, och den australiska dollarn presterar som vanligt bäst.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.